Diplomàcia

Duque assegura que Colòmbia no reconeixerà la «dictadura oprobiosa» veneçolana

  • El president respon així a la iniciativa del Senat per normalitzar les relacions diplomàtiques amb Veneçuela

Duque assegura que Colòmbia no reconeixerà la «dictadura oprobiosa» veneçolana

NICOLAS GALEANO / PRESIDENCIA COLOMBIA

3
Es llegeix en minuts
EFE

El president de Colòmbia, Iván Duque, avui ha reiterat que el seu Govern no reconeixerà una «dictadura oprobiosa» com la de Veneçuela, en resposta a la iniciativa del Senat de crear una comissió legislativa bilateral per buscar la normalització de les relacions amb aquest país. «Una cosa amb què no ens podem equivocar és que el que Colòmbia no farà és reconèixer una dictadura oprobiosa, corrupta, narcotraficant», va manifestar Duque en una declaració al costat del secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken, que ha arribat avui de visita oficial a Bogotà. Segons Duque, reconèixer el Govern de Nicolás Maduro, amb el qual Colòmbia no té relacions diplomàtiques des del febrer del 2019, «seria una claudicació en els valors que ha defensat històricament el nostre país».

El Senat colombià va aprovar dimarts per unanimitat una proposició que busca un acostament diplomàtic i comercial amb Veneçuela, presentada pel senador Jorge Guevara, del partit Aliança Verda, decisió que ha sigut comunicada avui al president del Parlament de Veneçuela, Jorge Rodríguez. L’acostament esmentat es faria mitjançant la creació d’una comissió bilateral per treballar per la «normalització de relacions diplomàtiques, relacions comercials i la verificació de les bones pràctiques comercials» entre les dues nacions.

El president del Senat colombià, Juan David Gómez, avui ha afirmat que la proposta esmentada, que va ser celebrada per Rodríguez i per Maduro, és un missatge per a l’Executiu de Duque sobre la necessitat d’avançar en el restabliment de relacions, «perquè aquest és un assumpte que no té ideologia política, és una qüestió comercial que jo diria que és de països de frontera».

La democràcia primer

Tot i això, Duque va treure ferro a la proposta esmentada quan va assenyalar que les relacions internacionals les gestiona l’Executiu i no el Legislatiu i, si és per ell, no hi haurà acostaments amb el Govern de Maduro. «Mentre jo sigui el president de Colòmbia i en defensa de la Carta Democràtica [Interamericana] i en defensa dels valors que hem construït amb molts països, a més suportats per una denúncia contra el dictador davant el Tribunal Penal Internacional, no ho reconeixerem», va expressar.

Després de la reacció de Duque, el president del Senat va publicar un vídeo en què aclareix que la proposició «de cap manera substitueix les facultats constitucionals de la gestió de les relacions internacionals al capdavant del president Iván Duque, que ha sigut categòric a l’afirmar que l’Estat colombià no reconeix el Govern de Nicolás Maduro». «Qualsevol avenç en el restabliment de les relacions diplomàtiques és facultat exclusiva del president de la república a través de la Cancelleria», va emfatitzar Gómez.

Un vell problema

El president colombià va recordar que Maduro va trencar relacions amb Colòmbia el febrer del 2019, però els vincles ja havien sigut mínims des de molt abans, durant el govern del seu antecessor, Juan Manuel Santos, que no va reconèixer el seu triomf en les eleccions del maig del 2018. «És important tenir en compte que quan va començar el nostre Govern [el 7 d’agost del 2018] feia dos anys o gairebé dos anys que no hi havia ambaixador a Caracas i també que el Govern que em va precedir havia declarat públicament que no reconeixeria els resultats de les eleccions fraudulentes amb què el dictador pensava perpetuar-se en el poder», va afirmar.

Notícies relacionades

La ruptura definitiva va ser el 23 de febrer del 2019 després que el cap de l’oposició veneçolana, Juan Guaidó, intentés entrar al seu país des de la ciutat colombiana de Cúcuta al capdavant d’una caravana de vehicles amb ajuda humanitària, cosa que va acabar en violència a la frontera. «Colòmbia ha reconegut, com també ho ha fet el Govern dels Estats Units i més de 50 països, un govern interí que ha representat la resistència democràtica, que s’ha enfrontat a la brutalitat d’aquest règim», va afegir en referència a Guaidó.

El president va remarcar que malgrat les diferències amb el govern de Maduro, Colòmbia és solidària amb el poble veneçolà. «La posició de Colòmbia amb Veneçuela és la posició de la fraternitat; el gest més important de política migratòria a nivell mundial que potser hem vist en la història recent del continent és el que hem tingut amb el poble veneçolà, amb la rebuda de prop d’1,8 milions de migrants que surten de la dictadura més brutal», va afirmar.