Des de l’1 de novembre
Àustria s’afegeix a Itàlia i exigirà el certificat Covid a la feina

barcelona/faro.jpg
Àustria exigirà a partir de l’1 de novembre un certificat Covid –de vacunació, haver passat la malaltia o test negatiu recent– per treballar en oficines on hi hagi més d’una persona. Aquesta mesura, aprovada per la coalició governamental de conservadors i ecologistes, es va anunciar el mateix dia en què el país alpí va registrar el més alt nombre de contagis el 2021.
«No pot ser que algú a la feina hagi d’exposar-se al risc d’infectar-se amb el coronavirus», va dir el titular de Sanitat, l’ecologista Wolfgang Mückstein, després d’aprovar-se la mesura al Consell de Ministres. Fa tot just uns dies Itàlia va fer un pas en la mateixa direcció i es va convertir en el primer país del món a demanar el certificat per treballar.
Entre l’1 i el 14 de novembre s’estableix un període de transició en què tots els treballadors que no tinguin un certificat Covid hauran d’utilitzar una mascareta FFP2 en tot moment. La mesura s’aplica a tots els empleats que tinguin contacte físic amb altres persones al seu lloc de treball, inclosos espais comuns com cafeteries, i en queden exclosos els qui treballen des de casa o sols, com, per exemple, els camioners. Els detalls de la mesura es coneixeran, previsiblement, a finals d’aquesta setmana, quan el decret governamental hagi sigut aprovat per les dues cambres austríaques.
Oci i restauració
A Àustria ja s’exigeix el certificat Covid per entrar en restaurants i altres activitats d’oci, com acudir a teatres, cines o estadis. La mesura arriba quan en les últimes 24 hores es van comptabilitzar 13 morts al país de 8,8 milions d’habitants i 3.727 contagis, la xifra més gran de nous casos des de l’1 de desembre del 2020, segons dades oficials. La incidència a set dies se situa en 195 contagis per 100.000 habitants. A Àustria hi ha hospitalitzades gairebé mil persones a causa de la Covid i, d’elles, 218 es troben a l’uci.
Els experts ja vaticinaven un increment dels casos a la tardor a causa del relativament baix nivell de població, el 61,9%, amb la pauta completa de vacunació, un percentatge que amb prou feines ha augmentat en les últimes setmanes.
Part de l’escepticisme davant les vacunes es deu a la posició del partit ultradretà FPÖ –amb una intenció de vot del 21%–, que rebutja les mesures anti-Covid com un atac a la «llibertat» i dubta dels fàrmacs anti-Covid. L’FPÖ considera que exigir el certificat Covid a la feina és una mesura d’«assetjament» als no vacunats, a qui es «demonitza» i «estigmatitza» per obligar que s’immunitzin.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Successos Un piròman provoca nou incendis en mitja hora a Cambrils i deixa danys en comerços i restaurants
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se