Violència al país nòrdic

Un home mata cinc persones en un atac amb arc i fletxes a Noruega

L’agressor, que ha ferit també diversos veïns del poble de Kongsberg, ha sigut detingut per la policia

Un home mata cinc persones en un atac amb arc i fletxes a Noruega

HAKON MOSVOLD / EFE

3
Es llegeix en minuts

Un home armat amb un arc i fletxes ha matat cinc persones i n’ha ferit dues més al municipi noruec de Kongsberg, al sud-est del país, segons ha informat la policia noruega. L’atacant ha sigut detingut, segons han informat la policia, que no ha donat detalls sobre el sospitós, llevat que es tracta d’un home i que va ser portat a la comissaria de la ciutat veïna de Drammen. D’acord amb el diari ‘VG’, els serveis d’intel·ligència noruecs (PST) han sigut informats dels fets, tot i que de moment la policia considera que és massa aviat per saber si es tracta d’un acte terrorista.

«Lamentablement, podem confirmar que hi ha diversos ferits i també, per desgràcia, diversos morts», va dir Øyvind Aas, funcionari de la policia local, en una conferència de premsa. «L’home que va cometre aquest acte va ser detingut per la policia i, segons el que sabem, només hi ha una persona implicada», va afegir. Segons la policia, l’individu va recórrer diverses zones del centre del poble, de 26.000 habitants, atacant gent abans de ser detingut i no tots els atacs a persones els va realitzar amb fletxes. La cadena pública NRK ha mostrat en la seva pàgina web una foto enviada per un testimoni en la qual es veu una fletxa negra clavada en una paret.

La primera ministra en funcions, Erna Solberg, va parlar en una altra compareixença de fets «horribles» i «situació dramàtica», però tampoc va voler especular sobre els motius i va remetre al resultat de la investigació policial. Solberg –que ha informat ja al líder opositor, Jonas Gahr Støre– va assegurar que l’ocorregut no afectarà la presa de possessió d’aquest, que demà assumirà la direcció de govern després de guanyar les eleccions generals del mes passat. «El que ens ha arribat de Kongsberg aquesta nit parla que s’ha comès un acte cruel i brutal», va dir Støre.

No sortir de casa

Continuen sense conèixer-se els motius de l’atac. «No estem buscant altres persones», va dir Øyvind Aas. Els ferits van ser traslladats a hospitals, on estan sent atesos a cures intensives tot i que no es tem per la seva vida, segons la policia.

Durant la persecució de l’individu, la policia va demanar als residents que no sortissin de lcasa seva després de constatar que una persona havia sigut ferida amb una fletxa.

Diverses unitats policials, inclosos helicòpters i un grup d’especialistes antiexplosius, van ser mobilitzats i a causa de la mida de la zona per la qual es va moure s’espera que hi hagi activitat policial «tota la nit», va assenyalar Aas.

La Direcció General de Policia ha activat una ordre temporal que tots els agents del país vagin armats, contra la norma habitual, tot i que no hi ha de moment «indicacions concretes» que hi pugui haver un canvi en el nivell d’amenaça terrorista del país, consta en un comunicat.

L’ajuntament de Kongsberg ha habilitat un centre d’acolliment per als afectats i ha mobilitzat un equip de crisi per afrontar la situació.

«És una tragèdia, és horrible. Una no pensa que una cosa així pugui pasar a Kongsberg», va declarar Kari Anne Sand, alcaldessa d’aquesta localitat de prop de 28.000 habitants, a 68 quilòmetres de la capital, Oslo.

Antecedents d’atacs d’extrema dreta

Noruega, un país generalment pacífic, ha sigut escenari d’atacs d’extrema dreta en el passat. El 22 de juliol del 2011, Anders Behring Breivik va matar 77 persones al fer detonar una bomba a prop de la seu del govern a Oslo, abans d’obrir foc en un míting de les Joventuts Laboristes a l’illa d’Utøya.

Notícies relacionades

L’agost del 2019, Philip Manshaus va disparar contra una mesquita als afores d’Oslo, abans de ser sotmès per la multitud, sense que hi hagués ferits greus. Abans de l’atac va abatre per racisme la seva germana asiàtica adoptada.

Les autoritats també han frustrat diversos atemptats islamistes.

Temes:

Noruega