Derivacions dels papers de Pandora

Diputats xilens presenten una acusació constitucional contra Piñera

  • El president, que acaba el seu mandat l’11 de març, és acusat d’haver violat la Carta Magna i atemptar contra la imatge del país

  • La sort del mandatari es decidirà abans del 21 de novembre, el dia de la primera volta electoral

Diputats xilens presenten una acusació constitucional contra Piñera

JAVIER SALVO

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Les forces opositores xilenes van presentar aquest dimecres una anunciada acusació constitucional contra el president, Sebastián Piñera, davant la sospita que va realitzar una operació de 152 milions de dòlars en un paradís fiscal de les illes Verges que no va ser degudament declarada durant el seu primer mandat (2010-2014). «El president, qui ha de donar l’exemple, atenta contra la imatge del país», va dir el diputat socialista, Jaime Naranjo, al fonamentar la iniciativa.

El nom de Piñera va sorgir en les filtracions dels papers de Pandora, que el relacionen amb la venda de la minera Dominga al seu amic personal, l’empresari Carlos Alberto Délano. La Fiscalia Anticorrupció ha obert una investigació pels presumptes delictes de «suborn, amb el seu correlat de suborn» així com «eventuals delictes tributaris». L’acusació constitucional el col·loca ara davant la possibilitat de no completar el seu mandat, que venç el pròxim 11 de març.

Cinc legisladors, dos d’aquests pròxims a l’oficialisme, han de revisar aquesta petició. Per als que patrocinen aquesta històrica mesura, el mandatari ha infringit la Constitució en relació amb el principi a la probitat. Piñera té 10 dies per formular la seva defensa, ja sigui de manera personal o a través d’un escrit.

Esclat social

S’estima que la sort de l’acusació es coneixerà abans de la primera volta presidencial del 21 de novembre. Per jutjar Piñera en el Congrés es necessiten primer 78 vots a la Cambra baixa. Després s’ha de pronunciar el Senat, amb dos terços dels seus integrants. «Podem assegurar que hi ha els vots dels nostres grups, i no només dels nostres grups, sinó que esperem que l’oficialisme, si estudien amb serietat i responsabilitat, tots els antecedents, haurien també de donar-li suport», va dir el diputat Tomás Hirsch, d’Acció Humanista.

Notícies relacionades

El projecte opositor es va fer oficial a cinc dies del segon aniversari de l’esclat social que ha canviat el mapa polític de Xile. «Volem dir que aquesta acció política unitària de l’oposició serveixi com un reconeixement i un homenatge a tots els que van patir les greus violacions als drets humans i als sectors més vulnerables del nostre país que pateixen les injustícies socials», va dir respecte a aixòNaranjo.

La publicació dels papers de Pandora, fruit de la investigació periodística del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació (ICIJ, per les seves sigles en anglès), va provocar una immediata sacsejada en el Govern i ha compromès, a més, seriosament les aspiracions de la candidatura de l’abanderat de la dreta moderada, Sebastián Sichel, en les eleccions del mes pròxim.

Temes:

Xile