Crisi sanitària global

Un informe del Parlament britànic conclou que la gestió de la Covid va ser un «fracàs històric» que va costar milers de morts evitables

El demolidor document critica retards en el confinament, hospitalització de malalts en residències d’avis i falta de controls a les fronteres

Un informe del Parlament britànic conclou que la gestió de la Covid va ser un «fracàs històric» que va costar milers de morts evitables
3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La resposta inicial del Govern a l’arribada de la Covid va ser «un dels més importants fracassos per a la salut pública que ha viscut el Regne Unit», segons l’informe elaborat pel Parlament britànic. El document, titulatCoronavirus: lliçons apreses fins aquest moment, ha sigut elaborat per diputats de tots els grups polítics després d’una minuciosa investigació. El treball assenyala que durant les primeres setmanes de la pandèmia les autoritats amb prou feines van actuar. El confinament es va ordenar massa tard i també tard es va imposar la distància social. Això va passar, diu el document, «malgrat que el Regne Unit compta amb alguns dels millors experts a qualsevol lloc del món».

Durant un any, dos importants comitès parlamentaris (Sanitat i Assistència Social, i Ciència i Tecnologia) han estat interrogant els responsables de les decisions més greus preses pel Govern de Boris Johnson durant la pandèmia i les crítiques són molt dures. En les seves conclusions, els comitès argumenten que en lloc d’ordenar immediatament el confinament, com van fer altres països, els polítics, guiats pels assessors científics, van prendre deliberadament la decisió de retardar el confinament i introduir gradualment la distància social. El primer cas de Covid al Regne Unit està datat el 31 de gener del 2020 i el confinament no es va ordenar fins al 23 de març.

L’informe descriu el retard a l’hora d’aïllar la població com «un seriós error», que va costar moltes vides. Les autoritats no van aprendre del que estava passant en altres països, com la Xina i Itàlia, on ja eren evidents les conseqüències d’un virus «altament infecciós, per al qual no hi havia cura o tractaments efectius. Això implicava que les úniques armes disponibles per frenar la difusió de la pandèmia eren aïllar la gent que havia contret el virus».

 

Milers de morts evitables a les residències

L’informe, de 150 pàgines, critica l’haver internat malalts hospitalitzats en residències d’avis, «sense adequat o rigorós sistema de test o rigorós aïllament», cosa que va portar a «milers de morts que es podien haver evitat». Els riscos no es van reconèixer fins que era massa tard, amb repercussions devastadores i prevenibles, desenvolupa el document, que afegeix que l’obsessió del Govern era evitar el col·lapse de la sanitat pública (NHS), que necessitava tenir la màxima capacitat possible. «La falta de prioritat a l’assistència social durant la fase inicial de la pandèmia és il·lustrativa d’un error des de fa molt temps a l’hora de tractar l’assistència social amb la mateixa atenció que l’NHS», diu. Els més vulnerables de la societat van importar menys.

El sistema de test i seguiment és descrit com a «lent, incert i sovint caòtic», malgrat que el Regne Unit va ser un dels primers països al món capaç de desenvolupar aquest tipus de prova.  Tampoc es van imposar controls rigorosos a les fronteres,«comparat amb altres països, particularment a l’est i el sud-est d’Àsia», i es va permetre així que un alt nombre d’infeccions procedents de França i Espanya es propaguessin. «Un estudi va trobar que el 33% dels casos durant la primera onada es van introduir des d’Espanya i un 29%, des de França», assenyala l’informe.

Èxit de la vacunació

Notícies relacionades

També hi ha algunes notes positives. El document celebra la manera en què es va portar a terme el sistema de vacunació, descrit com «un dels més efectius en la història de la ciència del Regne Unit». També remarca l’eficàcia dels nous tractaments contra la Covid, un dels quals es va experimentar per primera vegada en aquest país i ha salvat ja més d’un milió de vides a tot el món.

 Els autors remarquen que la intenció de l’informe és aprendre, més que acusar ningú dels errors, que atribueixen principalment a estructures, sistemes i grups de gent, en lloc d’individus. Des del Govern els portaveus repeteixen la fórmula ja coneguda que les decisions s’han pres sempre guiades per l’assessorament científic. L’any vinent ha de començar una investigació oficial sobre l’ocorregut durant la pandèmia.