UN PAÍS CASTIGAT

Incendi a la principal central elèctrica del Líban

  • Després d’un cap de setmana a les fosques, la població libanesa observa compungida com crema un tanc de combustible a la planta de Zahrani

2
Es llegeix en minuts
Andrea López-Tomàs

Un nou incendi posa en alerta el Líban. Les flames cremen en un tanc d’emmagatzematge de combustible a la planta elèctrica de Zahrani al sud del país. Després d’un cap de setmana a les fosques després del col·lapse de les seves dues principals instal·lacions energètiques, el cel libanès torna a tenyir-se de negre. L’Exèrcit està centrant els seus esforços a evacuar la zona mentre els bombers treballen per evitar que el foc arribi a altres tancs. El país sumit en una crisi del combustible i amb tot just un parell d’hores d’electricitat al dia espera compungit. 

La central elèctrica d’Al Zahrani torna a ser notícia aquest dilluns. Dissabte aquesta planta, juntament amb la instal·lació del nordde Deir Amar, van anunciar el seu cessament d’operacions per falta de combustible, la qual va sumir el país en la completa foscor. Una donació de carburant de l’Exèrcit va permetre la seva recuperació. Però a l’iniciar la setmana, els treballadors de la instal·lació s’han hagut d’enfrontar a un incendi del qual es desconeixen les causes ni si hi ha víctimes mortals o ferits. 

Notícies relacionades

A finals de setembre, un barco va descarregar 16.000 tones de combustible iraquià a la planta de Zahrani. Es tractava del primer enviament d’un acord d’intercanvi entre Beirut i Bagdad com a resposta a l’asfixiant situació que pateixen els libanesos. Des de fa mesos, la població passa hores i, fins i tot, dies fent cua en gasolineres per rebre carburant per als seus cotxes. Davant l’absència de combustible, els generadors privats que supleixen la malmesa xarxa elèctrica nacional no poden funcionar.

L’incendi a la planta elèctrica de Zahrani és un desastre cent vegades anunciat. El mes de març passat, Hasán Diab, el llavors primer ministre, va dir que els experts havien trobat material perillós a la instal·lació. Després de dècades de corrupció, les centrals elèctriques i les plantes de petroli del Líban no gaudeixen d’un bon manteniment, amb una danyada infraestructura que pateix dificultats per funcionar. Per això, la comunitat internacional va posar com a condició la reestructuració del sector elèctric per aprovar l’ajuda financera promesa. Una reestructuració que tardarà a arribar.

Temes:

Líban Incendis