Debacle econòmica

Apagada nacional al Líban després del col·lapse de les seves dues principals plantes energètiques

  • La xarxa elèctrica nacional del país queda completament col·lapsada davant l’escassetat general de combustible

  • El centre de control nacional energètic va quedar destruït en l’explosió del port de Beirut de l’any passat

Apagada nacional al Líban després del col·lapse de les seves dues principals plantes energètiques
2
Es llegeix en minuts

La xarxa elèctrica nacional del Líban ha quedat completament col·lapsada aquest dissabte després del cessament d’operacions de les dues plantes més importants del país, Al Zahrani i Deir Amar, per falta de combustible. La separació de les dues plantes de la xarxa ha reduït la producció nacional d’energia a menys de 200 megawatts, cosa que ha acabat provocant la caiguda sencera del sistema.

L’empresa estatal d’electricitat del Líban, Electricite du Liban (EdL), s’ha posat immediatament a «realitzar les operacions pertinents» per reconstruir «la xarxa nacional de manera manual», segons un comunicat recollit per la televisió libanesa LBCI. El mitjà libanès recorda que l’operació és especialment complicada, tenint en compte que el centre de control nacional va ser destruït per l’explosió del port de Beirut el 4 d’agost del 2020, que va causar més de 100 morts i 4.000 ferits.

Enmig d’una de les pitjors crisis econòmiques de la seva història moderna, el poble libanès s’ha vist afectat per l’empitjorament de l’escassetat de combustible durant els últims mesos, i la majoria de la població depèn de generadors privats per obtenir energia.

De fet, i segons informava igualment LBCI divendres, la distribució de bombones domèstiques de gas s’ha aturat des d’aleshores, mentre els distribuïdors acusen el Banque du Liban d’haver-los agafat per sorpresa a l’eliminar els subsidis al gas, cosa que va provocar, segons ells, pèrdues per al sector, d’acord amb fonts sindicals.

Debacle econòmica i energètica

Països com l’Iran s’han compromès a continuar subministrant combustible al Líban per pal·liar els efectes de la crisi, però el país va rebre un cop pràcticament irreparable l’1 d’octubre quan la companyia turca Karpowership va anunciar el final de les seves operacions de subministrament d’electricitat al Líban a l’acabar el seu contracte amb EdL.

Al maig, la companyia turca havia suspès el subministrament de les seves centrals elèctriques flotants durant més d’un mes, citant la falta de resolució d’una disputa de pagament que havia durat mesos i amenaces legals d’apoderar-se dels seus barcos per acusacions de corrupció.

Notícies relacionades

Després de l’anunci del cessament d’operacions, EdL va avançar que el país podria quedar-se sense electricitat en el termini d’un mes, mentre feia setmanes que la població subsistia des de fa setmanes amb només dues hores d’electricitat general, per la qual cosa havia de veure’s obligada a recórrer a l’ús de generadors privats.

«La xarxa ja va experimentar apagades totals arreu del país set vegades i, si això continua, hi ha un alt risc d’arribar a una apagada total i completa per a finals de mes», va explicar EDL en un comunicat, en el qual advertia que el Líban ja «ha esgotat totes les opcions possibles» i només pot subministrar energia a aquells grups de producció segons «les seves existències restants de combustible».

Temes:

Líban Energia