Desafiament comunitari

Milers de persones es manifesten a Polònia a favor de la permanència a la UE

  • La decisió del Tribunal Constitucional polonès de prioritzar les lleis del país per sobre de les europees enceta una crisi que obre la porta a un possible ‘Polexit’

Milers de persones es manifesten a Polònia a favor de la permanència a la UE

Wojtek Radwanski / AFP

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Milers de polonesos han sortit aquest diumenge al carrer a les principals ciutats del país per manifestar-se en contra del polèmic dictamen del Tribunal Constitucional polonès, pel qual considera que el dret nacional està per sobre del dret comunitari, i per defensar la continuïtat del país dins la UE.

A Varsòvia els manifestants s’han concentrat a l’emblemàtica plaça del Castell acompanyats de banderes poloneses i de la UE i corejant consignes com «¡Ens quedem!» o «¡Som Europa!».

També hi ha hagut manifestacions a ciutats com Danzig, Poznan, Szczecin o Cracòvia, entre altres de convocades per figures com el dirigent opositor i expresident del Consell Europeu, Donald Tusk.

Tusk ha comparegut davant els manifestants i ha acusat el governant partit Llei i Justícia (PiS) de voler treure el país de la UE. «El lloc de Polònia és a Europa», ha destacat Tusk des de Varsòvia. «Guanyarem perquè som majoria», ha afegit.

El Constitucional polonès es va pronunciar dijous, després d’ajornar en tres ocasions la sentència, respecte a una petició del primer ministre, Mateusz Morawiecki, ja que el Tribunal de Justícia de la UE (TUE) va dictaminar que les reformes judicials portades a terme pel Govern podien suposar una violació de les lleis comunitàries.

D’aquesta forma, el màxim tribunal polonès, presidit per Julia Przylebska, ha sentenciat que algunes de les regulacions comunitàries són incompatibles amb la Constitució de Polònia, informa ‘Rzeczpospolita’.

Notícies relacionades

El TUE ja va posar en dubte a mitjans de juliol alguna de les reformes impulsades pel Govern polonès, que lidera el Partit Llei i Justícia (PiS), en particular el règim disciplinari instaurat sobre els jutges.

Les tensions entre Varsòvia i Brussel·les han anat augmentant els últims mesos, amb el PiS arribant fins i tot a proposar la possibilitat de prendre mesures «dràstiques» davant l’escalada del pols polític, plantejant la continuïtat del país dins la UE, que encara no ha autoritzat el desemborsament dels 23.900 milions d’euros contemplats en el pla de recuperació després de la pandèmia.