Deixarà de tenir validesa

El TC polonès diu que una part del Tractat d’Adhesió a la UE és inconstitucional

  • La sentència ha sigut recolzada per tres dels cinc magistrats que formaven el panel

El TC polonès diu que una part del Tractat d’Adhesió a la UE és inconstitucional

Pascal Rossignol / Efe

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Tribunal Constitucional (TC) de Polònia va dictaminar aquest dijous que parts del Tractat d’Adhesió del país a la Unió Europea són incompatibles amb la Constitució polonesa.

La cort es va pronunciar després de diversos ajornaments i a instàncies del Govern polonès, que va demanar la seva opinió sobre la preeminència del dret polonès o el de la UE en cas de conflicte entre tots dos en un contenciós polèmic que ha enfrontat Varsòvia amb les institucions comunitàries durant els últims mesos. La sentència ha sigut recolzada per tres dels cinc magistrats que formaven el panel.

Segons el TC polonès, «la UE no té competència per avaluar la justícia polonesa i el seu funcionament», o sigui que també es rebutgen les exigències de desmantellar la reforma judicial que el Govern polonès va emprendre el 2015.

Tensió diplomàtica

La sentència es produeix després d’ajornar la vista en quatre ocasions i en un moment en què el conflicte legal entre Varsòvia i Europa passa un dels seus moments més delicats.

La sentència està motivada per una pregunta elevada pel primer ministre polonès, Mateusz Morawiecki, sobre la prevalença de la Constitució polonesa sobre el cos legal comú europeu.

Notícies relacionades

El passat 15 de setembre, el líder de Llei i Justícia (PiS, el partit governamental), Jaroslaw Kaczynski, va declarar que la possibilitat que Polònia abandoni la Unió Europea és «una idea propagandística que s’ha utilitzat moltes vegades contra el govern».

Va afegir, malgrat les declaracions des de membres del Govern sobre la incompatibilitat de decisions i normes de la UE amb les de Polònia, que veia «clarament» que «el futur de Polònia és estar a la Unió Europea».