La ultradreta al Brasil

L’ONU condemna Bolsonaro per utilitzar en un acte un nen vestit de militar amb una metralleta de joguina

  • El Comitè de Drets de l’Infant exigeix la investigació per part de la justícia i una condemna per als responsables

  • Organismes humanitaris i la societat pediàtrica del Brasil també van llançar fortes crítiques contra el president

L’ONU condemna Bolsonaro per utilitzar en un acte un nen vestit de militar amb una metralleta de joguina

Twitter

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Comitè de Drets de l’Infant de les Nacions Unides (ACNUDH), amb seu a Ginebra (Suïssa), ha conclòs que utilitzar en un acte polític un menor vestit d’uniforme i amb una metralleta de joguina, com va fer la setmana passada el president del Brasil, Jair Bolsonaro, hauria de ser considerat un delicte i els implicats, objecte de càstig. Bolsonaro sol imitar amb les mans l’acte de disparar una arma. El gest és, a hores d’ara, un símbol de la ultradreta. El capità retirat sol compartir aquesta mímica amb els simpatitzants. En un recent acte a Belo Horizonte, Bolsonaro va pujar a la llotja una criatura de sis anys que empunyava una arma de plàstic i va celebrar aquesta manera de divertir-se.

Vuitanta entitats defensores dels drets humans van recórrer a l’ONU i van denunciar el mandatari de valer-se d’infants «per estimular la política armamentística brasilera». La resposta del comitè especialitzat de les Nacions Unides no es va fer esperar. «Aquestes pràctiques han de ser prohibides i criminalitzades, i aquells que involucren els infants en les hostilitats han de ser investigats, processats i sancionats». Al seu torn, va condemnar «en els termes més forts» la utilització de menors «pel president Bolsonaro, vestits com a personal militar i aguantant el que sembla una arma de foc, per promoure la seva agenda política». Va recordar, en aquest sentit, que el Brasil és un país signatari de la Convenció sobre els Drets de l’Infant i té l’obligació de garantir que ells «no participin en les hostilitats ni en cap activitat relacionada amb els conflictes». Finalment, el comitè va demanar que no es reprodueixin més les imatges que van provocar l’escàndol.

Els activistes havien denunciat el cap d’Estat davant l’ACNUDH per violar l’article 227 de la Constitució i l’article 4 de l’Estatut de l’Infant i de l’Adolescent (ECA), a més de la Convenció de l’ONU. Bolsonaro no té en compte res d’això. Al veure el menor durant l’acte, no només va demanar que pugés a la llotja on era. També «va felicitar» els seus pares i els va qualificar d’un «exemple» de «civisme, patriotisme i respecte».

«Tinc gairebé 70 anys. Quan era petit jugava amb això, amb la pistola, amb la fletxa i l’arc. Així és com s’ha criat la meva generació i vam créixer com a homes sans, forts i respectuosos», va dir immediatament.

Pluja de crítiques

La Societat Brasilera de Pediatria va dir que «lamentava» les imatges de Bolsonaro i va reclamar als «poders públics» que respectin la legislació i que evitin aquestes situacions. «El que està en joc és la vida i la integritat física i emocional de milers de nens i adolescents». El Govern, va afegir, ha de reflexionar «sobre els efectes d’aquestes accions mediàtiques i de màrqueting, que s’han de basar en la legislació i l’ètica, i mai ser més grans que el compromís amb la dignitat de la població brasilera».

Dies abans de jugar amb el nen de la metralleta, Bolsonaro havia tornat a animar la població a armar-se i va ironitzar sobre les crítiques que rep per comparar les compres de mongetes i de fusell. «Quan algú envaeix casa teva, dispares fesols», se’n va burlar. «Com més armes, menys violència», va afirmar, i va acusar Luiz Inacio Lula da Silva, primer en les enquestes de cara a les presidencials del 2022, de promoure «el desarmament del poble». Per al capità retirat, tenir una pistola és un dret. «Tothom ha de comprar un rifle. La gent armada mai serà esclavitzada», afirma.

Notícies relacionades

Les mesures de flexibilització en l’accés a les armes van fer que el Brasil arribés, el desembre del 2020, a la marca de 2.077.126 armes legals privades, una per cada 100 brasilers, d’acord amb el Fòrum Brasiler de Seguretat Pública.