Crisi política

Una moció de censura fa caure el Govern de Romania

  • Presentada pel partit socialdemòcrata, el Parlament ha votat de forma aclaparadora a favor de la mesura

  • L’oposició acusa l’Executiu del primer ministre, Florin Citu, de la mala gestió de la Covid i de la pujada de preus

Una moció de censura fa caure el Govern de Romania

ROBERT GHEMENT / EFE

1
Es llegeix en minuts
EFE

Aquest dimarts el Govern de centredreta de Romania ha caigut després de prosperar una moció de censura presentada per l’oposició socialdemòcrata que ha obtingut un recolzament aclaparador a les dues cambres reunides del legislatiu. La moció responsabilitzava l’Executiu del primer ministre, Florin Citu, del col·lapse dels hospitals a causa de la quarta onada de Covid, així com de la pujada del preu de l’energia i de molts serveis i productes bàsics que ha provocat «una caiguda del poder de compra dels romanesos de més del 12%»

Un total de 281 de parlamentaris i senadors han votat a favor de la moció, que necessitava almenys 233 vots per tombar un Govern que va perdre la majoria a les dues cambres al setembre, quan els socis centristes minoritaris a l’Executiu van abandonar la coalició governant.

El Partit Social Demòcrata (PSD), que ha presentat el text, USR-PLUS i els populistes de dreta d’AUR van anunciar abans de la votació que recolzarien la mesura.

Mesures «discriminatòries»

Notícies relacionades

La caiguda de l’Executiu es produeix en plena quarta onada de la Covid. Amb només un terç de la població adulta vacunada, Romania és, només per davant de Bulgària, el segon país de la Unió Europea (UE) amb menys població immunitzada. Amb una taxa de 73 morts per cada mil habitants en les últimes dues setmanes, Romania és, a més, després de Bulgària i Lituània, el país europeu amb més morts de Covid per càpita, segons dades del Centre per al Control i la Prevenció de Malalties de la UE (ECDC).

Amb l’objectiu de fer créixer el nombre de vacunats, el Govern va aprovar a finals de setembre tocs de queda nocturns i altres mesures restrictives exclusivament per a no vacunats. Dissabte unes 15.000 persones, segons mitjans locals, van sortir al carrer a Bucarest per protestar contra unes mesures que consideren «abusives i discriminatòries»

Temes:

Rumania