Sentència a França

Sarkozy, culpable de finançament il·legal de la campanya del 2012

  • Podrà complir la condemna d’un any en arrest domiciliari i amb polsera electrònica

  • L’expresident ja va ser condemnat fa set mesos per corrupció i tràfic d’influències

Sarkozy, culpable de finançament il·legal de la campanya del 2012

Tarek / PP

2
Es llegeix en minuts

L’expresident francès Nicolas Sarkozy ha sigut condemnat aquest dijous a un any de presó, que podrà complir en arrest domiciliari amb braçalet electrònic, pel finançament il·legal de la seva campanya presidencial del 2012, cosa que suposa la seva segona sentència de presó en poc més de mig any. La defensa de Sarkozy ja ha anunciat que recorrerà la sentència.

El tribunal ha considerat que el cap de l’Estat francès entre 2007 i 2012 es va beneficiar d’un sistema de doble comptabilitat posat en marxa per poder superar els límits de despesa imposats per la llei francesa. Per això li ha imposat una pena superior a què havia sol·licitat la fiscalia, que havia demanat un any de presó amb sis mesos exempts de compliment.

Aquest nou revés judicial es produeix després que el març passat fos condemnat en primera instància a tres anys de presó, dos dels quals, exempts de compliment i l’altre en arrest domiciliari, per corrupció i tràfic d’influències, sentència que està pendent d’apel·lació.

L’endemà d’haver participat a Madrid en la convenció del Partit Popular espanyol, on va aclamar Pablo Casado, Sarkozy no ha acudit a la lectura del veredicte, a la qual sí que han anat la majoria dels altres acusats, tots, condemnats per estafa, desviació de fons i finançament il·legal de campanya electoral.

Sistema de factures falses

El tribunal ha considerat que els comptes de campanya del candidat a la reelecció van superar en més de 20 milions d’euros el límit de 22 milions fixat per la llei, una cosa que va ser possible per la creació d’un sistema de falses factures a través de l’empresa Bygmalion, que dona nom al cas.

La sentència desmunta els arguments de defensa de Sarkozy durant el procés celebrat entre el 20 de maig i el 22 de juny passats, al qual només va acudir en una ocasió, i que consistien a apuntar que ignorava el detall de les despeses de la seva pròpia campanya electoral. Així, els jutges assenyalen que Sarkozy havia de conèixer la naturalesa d’aquests i que no podia no saber que estava superant els límits en vista de la seva experiència electoral, ja que havia sigut candidat el 2007.

Notícies relacionades

Recorda que el candidat va ser advertit en dues ocasions per experts comptables de la superació d’aquest sostre i que, malgrat això, va mantenir l’elevat tren de despeses de la seva campanya, a raó d’un míting diari amb grans mitjans. Els jutges han condemnat el conjunt dels 14 acusats en el cas, tots, membres de la campanya de Sarkozy o de l’empresa Bygmalion.

Es tracta d’un nou cop electoral per a l’expresident, després del de març passat. Llavors va ser reconegut culpable de corrupció i tràfic d’influències, per haver intentat obtenir informacions confidencials d’un jutge a qui es va comprometre a ajudar a obtenir un alt càrrec. A més, des del 2018 està inculpat pel finançament il·lícit, amb diners del règim libi de Moammar al-Gaddafi, de la seva campanya presidencial del 2007, la que el va portar a l’Elisi. Aquests són els sumaris en què apareix el nom de Nicolas Sarkozy.