Conseqüències del Brexit

El Govern britànic es planteja mobilitzar l’Exèrcit per pal·liar l’escassetat de combustible

  • Amb el 90% de sortidors tancats en algunes zones del país, el Govern ha suspès temporalment la llei de competència en el sector dels carburants

El Govern britànic es planteja mobilitzar l’Exèrcit per pal·liar l’escassetat de combustible
1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Govern de Boris Johnson s’està plantejant la possibilitat de mobilitzar l’Exèrcit per aturar la crisi de combustible, que ha deixat amb els tancs buits els automobilistes britànics. L’escassetat de gasolina i gasoil als sortidors s’arrossega des de fa dies i s’ha agreujat aquest dilluns amb la major part de les gasolineres tancades, cosa que en algunes parts afecta el 90% dels sortidors. L’Executiu ha suspès temporalment la llei de competència en la indústria de combustibles perquè les companyies rivals puguin col·laborar, compartir informació i repartir millor el subministrament donant prioritat a les zones on l’escassetat és més greu.

Tant representants del sector com el ministre per als Negocis, Kwasi Kwarteng, repeteixen que no hi ha una escassetat nacional de carburant i atribueixen l’actual situació al moviment de pànic dels conductors, que des de fa dies protagonitzen llargues cues, en ocasions de fins a sis hores, per aconseguir gasolina i dièsel. «Sempre hi ha hagut combustible a les refineries i terminals, però som conscients d’alguns problemes a les cadenes de subministrament», afirma Kwasi.

Combinat de Brexit i Covid

Notícies relacionades

L’origen de l’actual situació rau en la falta de conductors de camions cisterna a causa en part de la pandèmia, però molt especialment per culpa del Brexit. El Govern ha anunciat 5.000 visats fins al desembre per contractar camioners estrangers i evitar un col·lapse en l’època nadalenca. Alhora s’ha incrementat l’entrenament de nous aspirants a camioners, amb 100.000 vacants per cobrir actualment.

Uns 20.000 camioners europeus que van retornar als seus països quan va començar la pandèmia no han pogut tornar al Regne unit a causa de la nova regulació d’immigració que va entrar en vigor amb el Brexit. Tampoc es van poder realitzar durant gaires mesos els exàmens per al permís de conduir a causa del coronavirus. L’escassetat es deixa sentir en la falta de certs aliments i productes als supermercats, però també a les farmàcies. A més dels visats temporals aprovats ara per als conductors de camions, el Govern ha autoritzat 5.000 permisos més per a treballadors estrangers en escorxadors avícoles, davant la por que el gall dindi estigui absent aquest any a la taula de Nadal.