Escàndol diplomàtic

Lituània demana als seus ciutadans no utilitzar mòbils xinesos per temor de ser espiats

El govern del país bàltic assegura que els telèfons de la marca Xiaomi censuren fins a 449 tipus de frases incòmodes per a Pequín

Lituània demana als seus ciutadans no utilitzar mòbils xinesos per temor de ser espiats
1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El govern de Lituània ha demanat a la seva població no utilitzar telèfons mòbils de fabricants xinesos per temor que estiguin servint com a canal d’espionatge. Una recomanació que fan extensiva a tots els ciutadans de la Unió Europea (UE).

L’agència lituana de ciberseguretat, que depèn del Ministeri de Defensa, ha assegurat haver trobat proves que els dispositius mòbils de la popular marxa xinesa Xiaomi tenen un sistema que detecta i censura frases incòmodes per al règim de Pequín. Es tracta de recerques sobre temes com la llibertat del Tibet o el moviment independentista de Taiwan.

Notícies relacionades

La investigació lituana (que es pot llegir aquí) assegura haver trobat fins a 449 expressions d’aquest tipus que són automàticament bloquejades pel model Dc 10 T. És conegut que, quan operen a terra xinès, aquests mòbils apliquen restriccions i censuren temes polítics controvertits com sobre la repressió contra la minoria musulmana uigur. En teoria, aquesta funció es desactiva de fàbrica als dispositius que es venen en altres territoris com Europa. No obstant, l’agència de ciberseguretat lituana assegura haver comprovat que aquesta funció pot reactivar-se a distància sense cap problema.

L’informe també ha trobat una bretxa de seguretat en el model P45G de Huawei, marca també xinesa. Així mateix, apunta que el model de Xiaomi analitzat envia dades xifrades sobre l’ús del dispositiu a un servidor ubicat a Singapur. Això també ho fan per defecte els mòbils d’altres marques si no se’ls indica el contrari en la seva configuració.