Lluita contra el coronavirus

Els Estats Units donen el vistiplau a la tercera dosi de Pfizer per a alguns casos

  • Els majors de 65 anys, les persones en risc o les que estan especialment exposades són alguns dels grups que rebran la injecció

Els Estats Units donen el vistiplau a la tercera dosi de Pfizer per a alguns casos
2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Administració d’Aliments i Medicaments (FDA, en anglès) dels Estats Units, l’ens que regula la comercialització de fàrmacs, va autoritzar aquest dimecres una tercera dosi de la vacuna de Pfizer per als majors de 65 anys i també per a majors d’edat en risc de salut o especialment exposats a la Covid-19. Aquest últim grup de persones especialment exposades consisteix en els treballadors de la salut, professors, cuidadors, treballadors de supermercats, persones sense llar i les privades de llibertat, segons va detallar la FDA. «La decisió d’avui demostra que la ciència i les dades actualment disponibles continuen guiant la presa de decisions de la FDA per a les vacunes contra la Covid-19 durant aquesta pandèmia», va afirmar en un comunicat la directora de l’organisme, Janet Woodcock. Així mateix, va afirmar que a mesura que es tingui més informació sobre «la seguretat i eficàcia» de les vacunes, incloent-ne les terceres dosis, la FDA «avaluarà» aquesta informació.

Aquesta decisió de la FDA arriba en ple debat als Estats Units sobre la necessitat d’administrar una tercera dosi a tota la població i en l’àmbit mundial sobre la idoneïtat de fer-ho mentre altres països encara no tenen prou vacunes. L’autorització de la tercera dosi per a aquests grups de persones s’anuncia una setmana després que ho recomanés un comitè d’assessors de la FDA. La recomanació es va prendre en una segona votació després d’haver rebutjat prèviament, amb ampli suport, el pla d’una tercera dosi per a la majoria de la població, al considerar insuficients les proves per administrar una tercera dosi a tothom. D’aquesta manera es restringeix la petició de Pfizer, que havia sol·licitat l’aprovació per a les persones majors de 16 anys d’aquest reforç, sis mesos després de la segona dosi.

Notícies relacionades

Aquesta recomanació suposa un toc d’atenció per al Govern de Joe Biden, que havia donat el seu recolzament explícit a la proposta de Pfizer i que havia començat a fer plans per iniciar l’administració d’aquesta tercera dosi als majors de 16 anys amb la vista posada el 20 de setembre. En un comunicat, el conseller delegat de Pfizer, Albert Bourla, va afirmar que «els reforços de la vacuna tenen un paper important per abordar l’amenaça contínua d’aquesta malaltia», i va considerar la decisió de la FDA com una «fita crucial» en la lluita contra la Covid-19.

La de Pfizer és l’única vacuna amb aprovació total per al seu ús per part de la FDA, ja que les de Moderna i Johnson&Johnson compten només amb autorització d’emergència.