Mesura obligatòria

Els italians davant l’obligatori passi Covid per treballar: «Sense salut no hi ha feina»

  • A partir del 15 d’octubre, tots els empleats del país hauran de comptar amb el certificat sanitari

  • La decisió del Govern central dispara novament la campanya de vacunació

Els italians davant l’obligatori passi Covid per treballar: «Sense salut no hi ha feina»

YARA NARDI

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

A poc a poc, el Govern italià ha passat de la persuasió a la mà dura per convèncer els seus ciutadans més reticents de vacunar-se contra la Covid-19. A l’abril, va decidir obligar el personal sanitari a aplicar-se la injecció. A l’agost, va introduir l’exigència del passaport Covid per a l’oci. I ara, amb la popularitat del primer ministre, Mario Draghi, i el discurs que són mesures excepcionals en un moment d’emergència sanitària, ha aprovat l’obligatorietat del passi sanitari per a tots els treballadors a partir del 15 d’octubre.

Diversos sondejos realitzats abans i després que la mesura es donés a conèixer parlen per si sols. Fins al 78% dels italians estan a favor de l’ús del certificat Covid, que s’obté si un ha sigut immunitzat, ha passat la malaltia o, en cas de no voler vacunar-se, compta amb un test negatiu vàlid per a un màxim de 72 hores. Alhora, altres estudis han destacat que la majoria és fins i tot favorable que la vacuna contra el coronavirus sigui obligatòria (com ja passa a Itàlia des de fa uns tres anys per a una desena de vacunes per a menors d’edat).

Reflex d’això és que «de moment no s’han anunciat protestes ni vagues», diu Marina Bevere, representant del sector metal·lúrgic del sindicat CGIL. «L’única persona de la meva oficina que no s’havia vacunat, ara vol vacunar-se. Crec que al final ho faran tots», comenta Giulia, una empleada de l’Administració pública. «La mesura em sembla bé. Sense salut no hi ha feina», raona una altra dependenta de Monteverde, un barri romà de classe mitjana.

Augmenten les reserves de cites

Així, després de setmanes de números més discrets, l’última decisió ha disparat novament la campanya de vacunació, segons el Govern. Els números els va desgranar el comissari per a la pandèmia, Francesco Figliuolo, que aquest cap de setmana va informar que les reserves de cites per a les primeres dosis dels últims dies van augmentar entre un 20% i un 40% respecte a la setmana precedent. En l’actualitat, Itàlia ja ha arribat al 76% de la població amb pauta completa.

Això malgrat que alguns experts hagin advertit que la mesura té els seus clarobscurs, com puntualitza Gianluca Donati, assessor en un despatx especialitzat en qüestions laborals de Roma. «Malgrat que la mesura va ser fortament desitjada per les empreses, són els treballadors els que corren el risc més gran de ser sancionats ja que l’ocupador només ha de demostrar que ha fet controls aleatoris per comprovar que els seus empleats posseeixen el certificat Covid», explica Donati. «I tampoc és clar qui ha de controlar el controlador», afegeix, al recordar que és deure dels empresaris o directius públics vigilar que es compleixi amb l’obligació.

Un altre assumpte és que els controls efectivament es facin. «És encara difícil tenir certeses, ja que la mesura encara no ha entrat en vigor, però és possible que alguns es neguin a vacunar-se, com és el cas d’un cap del personal d’una empresa que conec, que és un convençut antivacunes», afegeix Donati. Dels 23 milions de treballadors que hi ha a Itàlia, s’estima que són 4,1 milions els que encara no tenen el passi sanitari.

Dissidència

Notícies relacionades

Un element de persuasió per als que encara no s’han vacunat –Itàlia té un moviment antivacunes més activa que l’espanyol– és el cost que implica haver de fer-se múltiples tests de detecció del coronavirus, cosa que pot suposar una despesa mínima del voltant 150 euros al mes. Raó per la qual ja en aquests dies Natura SI, una popular empresa d’aliments bio, va anunciar que es farà càrrec d’aquesta despesa per als empleats que treballen als seus 500 llocs de venda.

«Es va considerar necessari garantir el dret a treballar, com estableix la Constitució italiana», explica Simonetta Lombardo, una portaveu de l’empresa, a EL PERIÓDICO. «La seguretat a la feina és important, però també ho és protegir les rendes de les persones», insisteix, amb referència que la nova mesura preveu que aquells que continuïn negant-se a presentar el passaport Covid poden ser suspesos sense sou i fins i tot multats. D’altres, en canvi, es queixen de l’actitud contrària del Govern a permetre un veritable debat públic sobre aquests temes.