Atac a un camió de l’Exèrcit

Cinc militars colombians moren i tres queden ferits després d’un atac

  • Les víctimes eren de la Força de Tasca Conjunta i es creu que el Clan del Golf és responsable de l’agressió

Soldats colombians carreguen el cos d’un dels seus companys mort en el xoc amb les FARC.

Soldats colombians carreguen el cos d’un dels seus companys mort en el xoc amb les FARC. / AFP / OSWALDO PAEZ

1
Es llegeix en minuts
EFE

Almenys cinc militars colombians van morir i tres més van resultar ferits en un atac contra un camió de l’Exèrcit perpetrat suposadament per membres del Clan del Golf, la banda criminal més gran del país, en el departament de Córdoba (nord), van informar aquest dimarts fonts castrenses. L’Exèrcit va detallar en un comunicat que l’atac va tenir lloc en una zona rural del mas Juan José, que forma part del municipi de Puerto Libertador i que «producte d’aquesta covarda acció terrorista cinc soldats van ser assassinats i tres més van resultar ferits». Els ferits van ser portats per via aèria a un centre assistencial de Montería, la capital departamental.

Els militars morts i els ferits formen part de la Força de Tasca Conjunta Aquiles, que té jurisdicció al sud del departament de Córdoba i també a la regió del Baix Cauca a Antioquia (nord-oest). L’Exèrcit va dir que denunciarà davant les autoritats competents aquesta «clara violació als drets humans i infracció a les normes que regula el Dret Internacional Humanitari».

Notícies relacionades

En aquesta zona del país té presència el Clan del Golf, hereva de les paramilitars Autodefenses Unides de Colòmbia (AUC), i Los Caparros, un dels cinc grans grups criminals de Colòmbia, que acusen d’assassinats de líders socials, matances, narcotràfic i reclutament forçat de menors, tot i que el Govern els considera neutralitzats. Aquestes dues bandes criminals estan en lluita per quedar-se amb el control d’aquest territori, que és un corredor clau per a la sortida de narcòtics i contraban al Carib. En aquesta part del país també hi ha presència de guerrillers de l’Exèrcit d’Alliberament Nacional (ELN).

Aquest atac contra militars se suma al que va tenir lloc el passat 11 de setembre al departament d’Arauca, fronterer amb Veneçuela, en el qual cinc soldats van morir i sis més van quedar ferits en una acció atribuïda a l’ELN. Aquest atac, en el qual l’ELN va utilitzar explosius, ràfegues de fusell i metralladora, va tenir lloc a la zona rural del mas Juju, del municipi d’Arauquita.