Comicis a Rússia

L’oposició russa no reconeix el resultat de les legislatives i anuncia mobilitzacions

L’oposició russa no reconeix el resultat de les legislatives i anuncia mobilitzacions

SHAMIL ZHUMATOV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

«Jo, com a ciutadà de Rússia, em nego a considerar legítima aquesta Duma Estatal, simplement en virtut del sentit comú i de la decència elemental. ¿Està explicat clarament?»

Amb aquestes greus paraules pronunciades en un tuit, l’exdiputat rus i exalcalde de Iekaterinburg, el carismàtic Ievgueni Roizman, ha reaccionat a l’anunci dels resultats de les eleccions legislatives a Rússia, celebrades durant el cap de setmana. Amb més vigor que en convocatòries electorals anteriors, l’oposició russa, des de la sistèmica a l’extraparlamentària, ha aixecat a l’uníson la veu davant l’allau de denúncies de frau i irregularitats constatades, tant durant les votacions com en l’escrutini de les paperetes.

Notícies relacionades

Les forces opositores acusen els responsables del recompte de ‘cuinar’ els resultats durant la nit per aconseguir que Rússia Unida obtingui l’anhelada majoria constitucional, que permetrà al president Vladímir Putin fins i tot modificar la Constitució a voluntat sense oposició de l’òrgan legislatiu. En particular, el vot electrònic, realitzat pels electors des de casa a través d’internet, és el que ha generat més reclamacions, ja que en moltes ocasions, en les eleccions per circumscripció única, després del recompte d’aquests vots, el candidat oficialista ha aconseguit superar estranyament l’aspirant de l’oposició, ja sigui comunista o de forces liberals com Iàbloko. «El vot electrònic és el mal absolut», ha declarat al portal Meduza l’expert Serguei Shpilkin.

A Moscou, tots els candidats oficialistes han vençut els seus oponents en les 18 circumscripcions uninominals, una cosa difícil de creure a ulls dels oponents a causa de la baixa popularitat del partit governamental a la capital, que, segons els sondejos d’opinió previs als comicis, rondava el 15%. Segons les dades que maneja el Partit Comunista de la Federació Russa (KPRF), li corresponen «set diputats», ha assegurat el seu líder, Guenadi Ziugánov. La direcció d’aquesta formació ha anunciat que no reconeix el vot electrònic a la capital i ha convocat per a aquesta mateixa tarda una manifestació de protesta al centre de Moscou.