Nomenament a Brussel·les

L’exministra González Laya presidirà un grup de savis de la UE sobre la unió duanera

La Comissió Europea repesca l’extitular d’Exteriors per «identificar solucions innovadores» amb qui modernitzar les duanes

L’exministra González Laya presidirà un grup de savis de la UE sobre la unió duanera

KIKO HUESCA / EFE

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L’exministra d’Afers Exteriors, Arancha González Laya, ja té nou càrrec i la portarà de nou a la capital comunitària on presidirà el nou grup de savis creat per la Comissió Europea per «identificar solucions innovadores» amb què modernitzar la unió duanera. Particularment, aquest grup d’experts assessorarà les institucions europees i Estats membres sobre la preparació de nous models de negoci i desenvolupament tecnològic, així com la forma de reforçar els procediments duaners davant la transició digital i verda.

«La unió duanera significa prosperitat, ocupació i creixement per als europeus. És un honor que m’hagin demanat que lideri els esforços per garantir que continua adaptant-se als seus objectius en un entorn tecnològic i comercial canviant», ha celebrat González Laya que abans d’ocupar la cartera de la diplomàcia espanyola va ser directora executiva del Centre de Comerç Internacional de l’ONU, cap de gabinet de l’ex director general de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), Pascal Lamy, i el seu portaveu a la Comissió Europea quan va ocupar la cartera de comissari de Comerç.

A més de l’exministra espanyola, el grup estarà format per onze membres més procedents de la política, l’empresa, el comerç o la universitat, escollits de forma independent, respectant l’equilibri geogràfic, de gènere i professional, i entre els quals figuren l’exministra de finances eslovena, Mateja Vranicar, el vice primer ministre de Bèlgica, Kris Peeters, o la sub directora general de la Duana txeca, Vendulka Holá, entre d’altres. Tots ells, segons ha explicat, la Comissió Europea han sigut escollits per la seva capacitat personal, tenint en compte la seva experiència al sector públic i privat, les duanes, el comerç digital, la gestió de riscos, la internacionalització de les cadenes de subministrament o la legislació comercial internacional, entre d’altres. 

Nou mesos

Notícies relacionades

El nomenament tindrà una durada de nou mesos i acabarà amb la presentació d’un informe, la primavera del 2022, al comissari d’assumptes econòmics, Paolo Gentiloni. «Per preparar adequadament el futur de la Unió duanera necessitem noves idees de persones amb àmplia experiència i coneixements i que estiguin acostumades a pensar fora de l’àmbit establert», ha explicat el comissari sobre un àmbit capital per a la UE on es produeixen anualment 900 milions d’enviaments amb un valor de gairebé 4 bilions d’euros que converteixen el club en el bloc comercial més gran del planeta, amb el 15% del comerç mundial, seguit dels Estats Units i la Xina.

El grup de savis presidit per González Laya podrà organitzar audiències amb experts, mantindrà informada amb regularitat la Comissió i els Estats membres i se centrarà en quatre grans qüestions: el comerç digital, la gestió de riscos, la gestió eficaç de la creixent varietat de tasques no financeres de les duanes i l’estructura de la futura governança. La posada en marxa d’aquest equip es deu a la necessitat de buscar solucions per millorar l’eficàcia d’un sector que treballa les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any i que ha vist augmentar la seva càrrega de treball amb la sortida del Regne Unit de la UE.