Les claus del discurs de Von der Leyen: pandèmia, joves i canvi climàtic

  • La dirigent de la CE es felicita per l’èxit de les vacunació, però adverteix contra una «pandèmia dels no vacunats»

  • La presidenta europea anuncia un nou programa professional per a joves, Ànima

Les claus del discurs de Von der Leyen: pandèmia, joves i canvi climàtic

REUTERS / YVES HERMAN / POOL

3
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

La pandèmia, la recuperació econòmica, els joves i el canvi climàtic han sigut els principals eixos sobre els quals Ursula von der Leyen ha construït el seu discurs de l’estat de la Unió, en què ha destacat la força de la unitat europea.

LES XIFRES DE LA VACUNACIÓ

Von der Leyen ha destacat que «més del 70% dels europeus» ja han rebut la pauta completa de la vacunació, que s’han subministrat 700 milions de dosis als europeus i 700 milions més a la resta del món. «Ho hem fet bé perquè ho hem fet a l’europea. I ha funcionat», ha destacat. No obstant, ha assenyalat les desigualtats de subministraments, ha advertit sobre la «pandèmia dels no vacunats» i ha anunciat l’enviament de 200 milions de dosis addicionals a l’Àfrica.

 

NOVA AUTORITAT SANITÀRIA EUROPEA

La presidenta de la Comissió Europea ha insistit en la necessitat d’enfortir la preparació per lluitar contra les pandèmies a través de la posada en marxa d’una unió europea de la salut. Ha anunciat una nova autoritat sanitària europea, l’HERA, dotada amb un pressupost de 50.0000 milions d’euros fins al 2027

 

FONS DE RECONSTRUCCIÓ NEXT GENERATION

Von der Leyen ha destacat que el fons de reconstrucció europea de 750.000 milions d’euros suposa una «inversió en la recuperació a curt termini i en la prosperitat a llarg termini». Ha remarcat, no obstant, que la crisi de la pandèmia ha afectat l’economia en totes les seves dimensions i les formes de treball, i ha proposat llançar una discussió sobre la revisió de la governança econòmica.

 

SOBIRANIA DIGITAL

La presidenta de la Comissió ha destacat la importància d’invertir en la sobirania tecnològica europea i a afrontar la transformació digital «d’acord amb les nostres regles i els nostres valors». La dirigent ha posat de manifest la importància d’acabar amb la dependència europea als xips fabricats a l’Àsia i per a això ha anunciat la presentació d’una Acta de xips europeus. «No és només una qüestió de competitivitat, és una qüestió de sobirania digital», ha manifestat.

 

PROGRAMA ÀNIMA PER ALS JOVES

Von der Leyen ha tingut grans paraules per als joves, la «nostra generació més formada, talentosa i motivada», i ha posat en valor la seva contribució a Europa i el patiment que els ha generat la pandèmia. L’any 2022 serà declarat Any de la Joventut Europea i s’engegarà un nou programa, l’Ànima, l’equivalent a un Erasmus però al món laboral, per «ajudar els joves a tenir una experiència de treball en un altre estat membre».

 

CANVI CLIMÀTIC

La dirigent comunitària ha recordat el compromís europeu contingut al Green Deal de reduir en un 55% les emissions el 2030 i ha anunciat que la UE doblarà la seva contribució per a la biodiversitat i proposarà als Estats Units incrementar la contribució a la lluita contra el canvi climàtic en 4.000 milions de d’euros addicionals.

 

AJUDA A L’AFGANISTAN

La presidenta de la Comissió Europea ha tingut paraules de suport per al poble afganès, ha insistit en la necessitat d’evitar-hi la fam i un desastre humanitari i ha anunciat un increment de l’ajuda a l’Afganistan en 100 milions d’euros.

 

SEGURETAT I DEFENSA

SEGURETAT I DEFENSAVon der Leyen ha demanat voluntat política per construir una unió europea de la defensa i ha remarcat que no es pot parlar de defensa sense ciberseguretat. Ha posat de manifest en aquest sentit la necessitat d’una nova política europea de ciberdefensa. «Ha arribat el moment per a Europa de passar a una velocitat superior», ha dit, anunciat la convocatòria d’una cimera sobre defensa en el semestre de la presidència francesa de la UE.

 

IMMIGRACIÓ

Von der Leyen ha denunciat «atacs híbrids» per desestabilitzar Europa a través de la immigració, i ha manifestat que «mentre no trobem una manera comuna de gestionar la immigració, els nostres enemics ens continuaran colpejant». La dirigent, no obstant, no ha anunciat cap mesura nova en aquest sentit i s’ha limitat a demanar als estats membres que accelerin les tasques per aconseguir un nou pacte per a la immigració.

 

LLIBERTAT I DIVERSITAT

Notícies relacionades

La dirigent ha anunciat que cap a finals d’any proposarà una llei per combatre la violència masclista i ha condemnat les amenaces als periodistes per fer la seva feina, repassant els noms dels que han sigut assassinats per fer-ho. «Defensar la llibertat de premsa és defensar la democràcia», ha remarcat.