Conseqüències del Brexit

El Regne Unit ajorna els controls duaners fins al gener

El Govern de Johnson pretén pal·liar el desproveïment de supermercats apressat per la pandèmia

El Regne Unit ajorna els controls duaners fins al gener
3
Es llegeix en minuts

El Regne Unit ha decidit posposar fins a l’any que ve la introducció progressiva de controls a les importacions de béns de la Unió Europea (UE), en un context d’escassetat de productes a causa de la pandèmia i de les exigències del Brexit reflectides en el protocol d’Irlanda del Nord.

El país pateix, des de fa mesos, un problema de desproveïment de productes als supermercats, accentuat per l’escassetat de mà d’obra –especialment en l’àmbit del transport per carretera–. La sortida britànica dificulta l’entrada de nous treballadors comunitaris al país. Les pertorbacions provocades per la pandèmia de Covid també han potenciat aquesta conjuntura.

En aquest context, després de la sortida completa del país del mercat únic europeu l’1 de gener, el mes que ve s’havien d’introduir noves normes sobre la importació de productes d’origen animal procedents de la UE. Amb la decisió del Govern de Johnson, es retardaran de l’1 d’octubre fins a l’1 de gener del 2022 amb l’objectiu que les empreses tinguin més temps per adaptar-se en un període especialment complex quan comencen a fer provisió d’existències abans de les festes nadalenques.

«Nou calendari pragmàtic»

«Volem que les empreses se centrin en la seva recuperació després de la pandèmia en lloc d’enfrontar-se a nous requisits a la frontera, per la qual cosa hem establert un nou calendari pragmàtic per introduir els controls fronterers complets», va anunciar el ministre encarregat de la implantació del Brexit, David Frost, en un comunicat.

«Les empreses tindran ara més temps per preparar-se per a aquests controls, que s’introduiran progressivament al llarg de 2022», va afegir. El Govern va decidir que, tot i que les declaracions i els controls duaners complets s’introduiran l’1 de gener del 2022, les declaracions en matèria de seguretat i protecció, així com els certificats fitosanitaris i els controls físics, no es començaran a aplicar fins a l’1 de juliol del 2022.

«L’anunci d’aquest retard és assenyat tenint en compte els problemes actuals per garantir la preparació dels comerciants, la necessitat de construir més punts de control fronterer i la crisi d’escassetat de personal qualificat», es va congratular William Bain, responsable de política comercial de les cambres de comerç britàniques.

Alleujar les cadenes de subministrament

«Però les empreses volen seguretat per part del Govern», va assenyalar, i va demanar a l’Executiu «mostrar com pensa augmentar la preparació del comerç des de la UE per als nous controls».

Així mateix la principal patronal del país, la CBI, va considerar que aquest «temps addicional pot ajudar a alleujar la pressió a les cadenes de subministrament abans del tradicionalment enfeinat període nadalenc». «Però l’impacte serà efímer llevat que aquest temps addicional permeti avançar en els reptes als qula ss’enfronten les empreses», va remarcar el seu director per a Europa, Sean McGuire, que va cridar a flexibilitzar les normes d’immigració quan «la falta d’oferta estigui causada per l’escassetat de mà d’obra».

Notícies relacionades

Per la seva banda, l’alcalde de Londres, el laborista Sadiq Khan, va demanar dimarts la creació d’un «visat de recuperació Covid» de durada limitada per ajudar a contractar i formar treballadors europeus per pal·liar l’escassetat de mà d’obra.

A fi de les restriccions lligades al coronavirus, l’atur va continuar baixant al Regne Unit entre maig i juliol, fins al 4,6%, davant el 4,7% registrat en els tres mesos anteriors, i les ofertes de treball van arribar a màxims històrics impulsades per l’escassetat de treballadors. «Les xifres preliminars d’agost mostren que hi va haver més d’1,1 milions de llocs de treball vacants a l’agost, la primera vegada que això passa», va assenyalar dimarts l’Oficina d’Estadístiques Nacionals (ONS).