Derivades del Brexit

El Regne Unit proposa a la UE renegociar profundament el protocol per a Irlanda del Nord

  • Londres demana a Brussel·les una moratòria en l’aplicació del protocol nord-irlandès

  • El Govern britànic demana pragmatisme i flexibilitat ara, després de firmar el tractat internacional

El Regne Unit proposa a la UE renegociar profundament el protocol per a Irlanda del Nord
2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit pretén renegociar «substancialment» el protocol per a Irlanda del Nord, en vigor des del mes de gener passat, i demana a la Unió Europea una moratòria en la seva aplicació. Al document presentat aquest dimecres, el Govern de Boris Johnson proposa l’eliminació de la majoria dels controls de les mercaderies procedents de la Gran Bretanya amb destinació a territori nord-irlandès, a la frontera comercial al mar d’Irlanda. La proposta, difícilment acceptable per a la UE, pot conduir a una nova confrontació amb Brussel·les, en un moment de tensió també amb Londres a propòsit del futur de Gibraltar després del Brexit.

El principal negociador britànic, David Frost, i el ministre per a Irlanda del Nord, Brandon Lewis, van presentar a les dues cambres del Parlament l’alternativa del Govern britànic al polèmic protocol, que ha afectat nombroses companyies amb inspeccions i tràmits burocràtics abans inexistents. «No podem i no seguirem així», va declarar Frost, que va admetre que caldran canvis «substancials al protocol d’Irlanda del Nord». «No ho negarem», va afegir. En nom de l’Executiu, va demanar iniciar les discussions sobre les noves propostes urgentment i mentrestant arribar ràpidament a «l’acord d’una moratòria» del protocol, per proporcionar estabilitat a les empreses i negocis.

La província britànica es manté al mercat únic europeu per a béns, però això implica controls fronterers amb la resta del Regne Unit, una fórmula que ha creat grans tensions econòmiques i polítiques, que ha sigut rebutjada pels unionistes, que ha generat incidents violents i que ha posat en perill l’Acord de Pau de Divendres Sant.

Sense controls

Segons avançava el ‘Financial Times’, el Regne Unit busca la inclusió d’una «declaració d’honestedat» (‘honesty box’) segons la qual les empreses indicaran que les seves mercaderies només es vendran i consumiran al territori nord-irlandès. D’aquesta manera quedarien exemptes de controls a la frontera del mar d’Irlanda. La UE considera perillosa aquesta solució perquè amenaçaria la integritat del seu mercat, deixant-lo exposat a l’entrada de béns que no responguin a les seves normes.

Londres proposa també que Brussel·les accepti un règim de dobles estàndards perquè els productes elaborats sota normes britàniques circulin lliurement a Irlanda del Nord, al costat dels creats sota normes comunitàries, quan estiguin etiquetats per ser consumits únicament a la província.

El Govern britànic demana, a més, el final de qualsevol paper de la Comissió Europea o del Tribunal Europeu de Justícia en el maneig del protocol.

 

Irritació dels Estats Units

Notícies relacionades

Boris Johnson va discutir dimarts la proposta britànica amb el seu homòleg irlandès, Micheál Martin. El primer ministre britànic va afirmar que «la UE ha de fer prova de pragmatisme i trobar solucions per resoldre les greus dificultats que han sorgit», segons van indicar els portaveus de Downing Street. La posició de Dublín és que cal ser «flexibles i creatius», però sempre dins del marc fixat al Tractat.

El president dels Estats Units, Joe Biden, molt orgullós dels seus origens irlandesos, segueix de prop l’evolució dels esdeveniments i adverteix que està «decidit a fer que l’Acord de Divendres Sant prevalgui». A Washington augmenta la irritació amb Londres. L’enviat especial del president americà, John Kerry, va afirmar aquest dimecres que la pau a Irlanda del Nord «és una preocupació contínua» a la Casa Blanca i va remarcar que «el president Biden està profundament involucrat en l’assumpte».