Campanya electoral

Un partit contra les restriccions aspira a entrar al Parlament alemany

Die Basis va ser fundat l’estiu del 2020 i té darrere professionals de prestigi

Un partit contra les restriccions aspira a entrar al Parlament alemany

Christian Mang / Reuters

4
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

Una infermera amb mascareta tanca una finestra i empeny una àvia en cadira de rodes dins el que sembla una residència de gent gran. Una nena s’enfila a la barana d’un pont sobre unes vies de tren temptada pel suïcidi, sembla. «M’arriba molt menys aire», diu un nen amb mascareta mirant a la càmera. Una àvia és forçada a sotmetre’s a una prova nasal de coronavirus. Agents antiavalots carreguen i detenen manifestants en algunes de les desenes de marxes contra les restriccions per la pandèmia que es venen celebrant a Alemanya des del març de l’any passat. Tot en blanc i negre, i amb una música de tensió i amenaça com a teló de fons sonor.

Així arrenca l’espot electoral de Die Basis (La Base), un jove partit fundat l’estiu del 2020 que pretén entrar al Parlament federal en les eleccions alemanyes del 26 de setembre. Els seus motius giren fonamentalment al voltant de les mesures contra la pandèmia i l’impacte en les llibertats individuals: «Si perdem la nostra democràcia i el nostre estat de dret, ja no hi haurà motius per riure en aquest país». «La democràcia significa que el poder va de baix cap a dalt». «Cada vegada són més el que s’aixequen». «Crec que la gent no aguantarà gaire més el que estan fent amb els seus fills i la seva llibertat. I Die Basis és l’única força que diu: ‘volem oferir l’alternativa’».

Figures destacades

Els quatre candidats del partit que ofereixen les seves raons en el vídeo electoral, ja en color i amb una música esperançadora de fons, no són figures qualssevol. Viviane Fischer és jurista i fins fa poc, popular pels seus dissenys de barrets. Reiner Fuellmich és advocat i l’amo d’un bufet que presenta des de fa mesos –sense massa èxit– demandes col·lectives contra les restriccions per la pandèmia. Tots dos són cofundadors de l’anomenada «Comissió Corona», una organització no governamental que pretén suplir el paper d’una comissió parlamentària per investigar la gestió d’un virus amb una letalitat i mortalitat que consideren «similars a la d’una grip».

Sucharit Bhakdi i Wolfgang Wodarg són dos doctors crítics amb les mesures preses pel govern federal i convertits en herois dins el moviment «Querdenken» («Pensament transversal») i entre els negacionistes de la pandèmia. El primer és un microbiòleg i escriptor supervendes que s’enfronta a acusacions de banalització de l’holocaust i el nacionalsocialisme. «El poble jueu ha convertit el seu propi país en una cosa pitjor del que va ser Alemanya», va dir Bhakdi sobre Israel l’abril passat en una entrevista. Wodarg va ser parlamentari federal durant 15 anys pels socialdemòcrates de l’SPD. Els caps més visibles de Die Basis tenen, per tant, darrere seu una remarcable carrera professional.

«Democràcia de base»

Die Basis va néixer al caliu de les protestes iniciades la primavera del 2020 a Alemanya arran de les primeres restriccions efectives de la vida pública i llibertats fonamentals com la de moviment. Amb el nom inicial de «Resistència 2020», alguns dels seus membres van decidir reorganitzar-se i fundar el Partit de la Democràcia de Base d’Alemanya (Die Basis, en la versió abreujada del nom).

El seu programa electoral, que ocupa dues pàgines, es resumeix en «quatre pilars»: la llibertat, la limitació del poder, el «tracte respectuós» i la «intel·ligència col·lectiva». Aposta per una participació directa més gran de la ciutadania a través d’una democràcia de base, la celebració regular de consultes ciutadanes i la limitació dels mandats polítics. El seu programa també conté elements procedents de l’antroposofia, l’esoterisme i la cultura Waldorf.

«El principi del partit és més humanista que polític, és un partit prepolític. Per això no és de dretes ni d’esquerres. Per exemple, permetre diferents models de família o imposar més impostos a Amazon no és d’esquerres ni de dretes, sinó sentit comú», diu a EL PERIÓDICO Fernando Dimeo, membre de l’executiva de la federació berlinesa de Die Basis. 

Gestió «paternalista»

Notícies relacionades

El Fernando és un metge especialista en medicina interna i de l’esport d’origen argentí i viu a Alemanya des de fa més de 30 anys. Va decidir afegir-se al partit com a reacció a la gestió «autoritària i paternalista» que el Govern federal alemany ha fet de la crisi sanitària. Assegut rere la taula d’un dels seus consultoris, reconeix que a Die Basis continua sense haver-hi consens sobre la pandèmia: «Hi ha gent que diu que tot és una conjura i que es resisteix a portar mascareta, i altra com jo, que treballa amb pacients de risc i a qui no li sembla bé aquesta posició».

El rebuig d’una introducció directa o indirecta de la vacunació obligatòria contra el coronavirus és una altra de les posicions rellevants del partit de Fernando Dimeo. A Alemanya hi ha una mica més del 60% de la població completament immunitzada. No és precisament la falta de dosis el que ha impedit que aquest percentatge sigui més gran. Això apunta resistència a la vacuna en capes rellevants de la població. Die Basis busca capitalitzar electoralment aquesta desconfiança. Actualment, cap enquesta electoral li dona més d’un 3% d’intenció de vot.