A la justícia nord-americana

El príncep Andreu rep oficialment una denúncia per abús sexual

  • La presumpta víctima assegura que va ser deixada al duc de York pel financer Jeffrey Epstein per tenir-hi relacions quan era menor d’edat

El príncep Andreu rep oficialment una denúncia per abús sexual

Efe/Holger Holleman

2
Es llegeix en minuts

El príncep Andreu, fill de la reina Isabel II i duc de York, va rebre la notificació legal de la denúncia en contra seva presentada davant la justícia nord-americana per una dona que assegura que va ser objecte d’abusos sexuals quan era menor d’edat, segons un document judicial divulgat divendres.

La denúncia va ser entregada el 27 d’agost al príncep a la seva residència de Windsor, segons una declaració jurada presentada al Districte sud de Nova York.

Virginia Giuffre, la presumpta víctima, assegura que va ser «deixada» per tenir relacions sexuals quan era menor pel financer nord-americà Jeffrey Epstein, que es va suïcidar en una presó a Nova York el 2019 quan esperava a ser jutjat per tràfic sexual de menors.

Giuffre va denunciar el príncep Andreu el mes passat, al·legant que havia abusat d’ella sexualment a la vivenda londinenca de Ghislaine Maxwell, l’amiga d’Epstein, fa més de 20 anys, quan no havia complert els 18 anys.

La dona també al·lega que el príncep Andreu va abusar d’ella a la mansió d’Epstein a Nova York i a Little St. James, l’illa privada que el financer posseïa a les Illes Verges nord-americans.

El príncep ho nega

El príncep, de 61 anys, nega de ple les acusacions de Giuffre i va assegurar que no recorda haver-se trobat amb ella, però les al·legacions van entelar la imatge de la família reial britànica.

Un agent de Giuffre va assegurar en un document que va entregar els documents a un policia a la porta principal de la propietat d’Andreu i que no es va trobar amb el segon fill de la reina Isabel II.

Un portaveu del príncep va rebutjar comentar aquesta informació al ser preguntat per l’AFP.

La seva amistat amb Epstein

Andreu, divorciat, pare de dues filles i expilot d’helicòpter de la Royal Navy que va participar en la guerra de les Malvines el 1982 contra l’Argentina, va ser obligat a fer un pas al costat en les seves obligacions reials a finals del 2019.

Va haver de prendre aquesta decisió després d’una entrevista amb la BBC en què va defensar la seva amistat amb Epstein, gestor d’un fons multimilionari que era amic de la flor i nata de l’elit financera i política.

Poc després va publicar un comunicat en què assegurava que «inequívocament» lamentava la seva «imprudent associació» amb Epstein.

Des d’aleshores, una de les seves rares aparicions en públic va tenir lloc l’abril passat, durant el funeral del seu pare, el príncep Felip, duc d’Edimburg, al castell de Windsor, juntament amb altres membres de la reialesa.

Notícies relacionades

Ghislaine Maxwell es va declarar no culpable a l’abril de les acusacions de reclutar jovenetes per a Epstein. Està previst que el judici se celebri el 29 de novembre.

Giuffre va invocar la llei de víctimes infantils per denunciar el príncep britànic, ja que en l’època tenia 17 anys. La primera audiència del cas està prevista dilluns.