Govern acabat d’estrenar

Els talibans prohibeixen l’esport femení: «No és necessari»

  • No els estarà permès practicar cap esport en què els cossos els quedin «exposats»

Els talibans prohibeixen l’esport femení: «No és necessari»

AFP

1
Es llegeix en minuts
Begoña González

El nou Govern talibà, conformat únicament per homes, no té objeccions respecte a les dones. Un rere l’altre van caient com fitxes de dòmino els drets fonamentals d’aquesta meitat de la població des que els talibans van prendre el poder del país el mes d’agost. Avui ha sigut el torn de l’esport femení. Després de dispersar les manifestacions de dones pels seus drets amb foc real i prohibir la formació universitària mixta, el Govern islamista ha fet oficial una de les prohibicions amb les quals es va especular després de l’arribada talibana al poder. D’ara endavant no els estarà permès practicar esport.

Notícies relacionades

En una entrevista amb l’emissora australiana SBS, el subcap de la comissió cultural dels talibans, Ahmadullah Wasiq, va dir que els esports no es consideren necessaris per a les dones i, per tant, que les afganeses no podran practicar cap esport que «exposi els seus cossos» als mitjans de comunicació. En aquest sentit, Wasiq va assegurar que a les dones no els estaria permès jugar al criquet «perquè no és necessari que ho facin». Segons va justificar a continuació, «en el criquet és possible que s’enfrontin a una situació en què no es cobreixin la cara i el cos i l’islam no permet que les dones siguin vistes així». «És l’era dels mitjans, i hi haurà fotos i vídeos que la gent veurà. L’islam i l’Emirat Islàmic no permeten que les dones practiquin esports en què s’exposen», va dir.

Aquesta regressió dels drets no és la primera vegada que passa. El Govern talibà vigent entre el 1996 i el 2001 ja va sotmetre llavors les dones a la prohibició d’iniciar-se en qualsevol pràctica esportiva, la pràctica regular de qualsevol tipus d’esport i així mateix la competició partint de la seva estricta interpretació de la llei islàmica, que impedeix a les dones portar a terme qualsevol tipus d’activitat essencial fora de casa, ja sigui estudiar, practicar esport o fins i tot passejar pel carrer sense un responsable o acompanyant masculí. En aquell moment, després de la prohibició, el Comitè Olímpic Internacional (COI) va excloure el 1999 els competidors de l’Afganistan dels Jocs de Sidney del 2000 per, entre altres raons, deixar les dones fora de la competició olímpica.