Crisi a l’Afganistan

Els talibans dispersen amb foc real una protesta de dones a Kabul

  • Diversos centenars de persones, sobretot dones, s’han manifestat a Kabul en contra dels talibans i el seu protector, el Pakistan

  • El director dels serveis secrets pakistanesos, Faiz Hamid, ha sigut el primer dirigent internacional que ha viatjat a l’Afganistan des del final de l’evacuació

A1-124257747.jpg

A1-124257747.jpg / HOSHANG HASHIMI (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Aquest dimarts al matí diversos centenars de persones, majoritàriament dones, han sortit als carrers a la capital afganesa, Kabul, i a tot el país per cridar a la resistència contra els talibans i per clamar contra el rol omnipresent que el Pakistan pot aconseguir a l’Afganistan amb el nou govern talibà. El Pakistan és el principal valedor internacional dels talibans, tot i que faci anys que el govern d’Islamabad ho nega.

«¡Llibertat! ¡Llibertat! El Pakistan fora de l’Afganistan», cridaven les manifestants, que els talibans han deixat marxar fins que han arribat a un punt de control al centre de la ciutat, just davant de l’ambaixada pakistanesa. Allà, els milicians han començat a disparar ràfegues de foc real a l’aire, deu minuts disparant amb els seus rifles kalàixnikov per dispersar la protesta.

Ho han aconseguit: ningú ha mort, però la tensió s’ha disparat, i els talibans, a més, han requisat càmeres dels periodistes que cobrien la marxa. Alguns d’aquests reporters han sigut detinguts i diverses desenes de protestants, tancades en pàrquings subterranis per separar la manifestació.

«No estem defensant el nostre dret a una feina o a una posició. Estem defensant la sang dels nostres joves, estem defensant el nostre país, la nostra terra», ha dit una manifestant a la televisió local ‘Tolonews’. Minuts després, el periodista que gravava ha sigut detingut. Aquesta protesta –que també s’ha repetit tot i que amb menor nombre de persones en altres ciutats afganeses– arriba mentre el cap dels serveis secrets pakistanesos, Faiz Hamid, és a Kabul en negociacions amb els talibans. Hamid ha sigut el primer dirigent estranger en visitar l’Afganistan després de la retirada final dels Estats Units i els aliats de l’OTAN el 31 d’agost passat.

Cridats per la resistència

Cridats per la resistènciaAquest dimarts al matí, desenes de vídeos de les protestes han inundat les xarxes socials afganeses, plenes de talibans amenaçant els afganesos que s’han atrevit a sortir al carrer a plantar cara als insurgents «¡Dispara’m! ¡No us tinc por!», cridava un home mentre un talibà l’apuntava amb una pistola. «¡Mort al Pakistan! ¡Llarga vida al Front Nacional de Resistència!», deia un altre manifestant, amb referència a la resistència del Panjshir.

Ahmad Massoud, fill d’un històric milicià i senyor de la guerra afganès, Ahmad Shah Massoud, està liderant l’únic focus de resistència contra els talibans en aquesta petita regió muntanyosa situada a 80 quilòmetres al nord de Kabul. Aquest dilluns a la nit, Massoud fill, en retirada després de l’avenç talibà al Panjshir, va emetre un comunicat cridant a l’aixecament dels afganesos a tot el país.

Notícies relacionades

«Demanem als nostres germans i germanes, onsevulga que siguin i com puguin, que s’aixequin i resisteixin al futur subjugat i servil que [els talibans] volen imposar sobre l’Afganistan. Aixequeu-vos, preneu aquesta oportunitat. ¡Accepteu la nostra trucada a la resistència!», va dir Massoud en el seu comunicat.

A causa que les comunicacions al Panjshir estan destruïdes, se sap poc de la situació al seu interior. Aquest dilluns els talibans van afirmar que havien conquistat tota la regió. Les forces de resistència, d’altra banda, van assegurar que els insurgents només controlaven la capital de la regió i part de la carretera que recorre la vall. Aquesta matinada passada, segons les forces de Massoud, ha tingut lloc una contraofensiva. La resistència assegura haver recuperat els territoris perduts el dia anterior. És impossible saber-ho amb certesa.