Crisi al país asiàtic

Els talibans diuen que han capturat el Panjshir i la resistència ho nega

  • Els insurgents prenen la capital de la vall, l’única regió del país que continua resistint, després de diversos dies d’ofensiva

  • Les forces rebels de la regió asseguren, però, que la lluita continua malgrat haver perdut alguns dels seus líders en combat

Els talibans diuen que han capturat el Panjshir i la resistència ho nega

Reuters

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La resistència de la vall del Panjshir, 80 quilòmetres al nord de Kabul i l’única regió afganesa que continua oposant-se al control talibà, ha perdut aquesta matinada passada la capital. Els insurgents islamistes, com s’ha confirmat posteriorment, han pres la petita ciutat de Bazarak i, a l’Oficina de Governació, han canviat la bandera de la resistència per la seva: blanca i amb lletres negres que resen la professió de fe de l’islam. La resistència nega, no obstant, que els talibans hagin conquerit tota la vall.

«El Panjshir al complet ha caigut en mans de l’Emirat Islàmic de l’Afganistan [el nom oficial que els talibans donen al país]. Amb aquesta victòria i els nostres últims esforços, el nostre país ha sortit de l’espiral de guerra de les últimes dècades i la nostra gent podrà viure en pau i llibertat a tot el país», ha assegurat aquest dilluns al matí en roda de premsa el portaveu talibà, Zabihullah Mujahid.

Però mentre els insurgents asseguren haver conquerit tota la regió, els rebels ho neguen. Segons ells, la batalla continua. «Les nostres forces estan en totes les posicions estratègiques de la vall, i continuen lluitant», ha assegurat el portaveu de la resistència, Ali Maisam Nazary. Aquesta resistència, si no està enfonsada, sí que està almenys molt tocada.

En les últimes hores, diversos líders del Panjshir han mort en combat, entre ells alts càrrecs militars i familiars de l’històric líder de la regió, Ahmad Shah Massoud, que va liderar la resistència de la vall contra els soviètics, als 80, i contra els talibans, als 90. Cap va arribar a conquerir-la mai. Massoud –el pare– va morir en un atemptat d’Al-Qaida el 9 de setembre del 2001, dos dies abans de l’11-S, i és ara el seu fill, Ahmad Massoud qui lidera la resistència contra els fonamentalistes. Es creu que Massoud fill segueix al Panjshir, tot i que podria haver-se refugiat a les muntanyes. L’altre líder de la resistència a la regió, Amrullah Saleh, vicepresident al Govern defenestrat d’Ashraf Ghani, hauria fugit cap al nord en direcció al Tadjikistan. 

«Hem sentit rumors que Saleh ha fugit al Tadjikistan, però ara mateix no els podem confirmar», ha dit el portaveu talibà aquest dilluns. «Continuem buscant la gent que ha estat lluitant contra nosaltres, i volem que s’afegeixin a les nostres forces. Si venen, seran perdonats. Amb aquesta victòria, la guerra a l’Afganistan ha acabat», ha afegit Mujahid obviant que durant els últims mesos de combat els talibans van afusellar centenars de soldats afganesos minuts després que es rendissin.

Nou Govern sense presses

Notícies relacionades

Nou Govern sense pressesMentrestant, l’espera perquè els talibans declarin un nou Govern a Kabul continua i sembla, de moment, que els insurgents no tenen gaire pressa. Mujahid ha confirmat que els talibans han enviat invitacions a diversos països perquè assisteixin a la presa de possessió –Turquia, Qatar, Rússia, la Xina, l’Iran i el Pakistan–, però el portaveu insurgent no ha volgut avançar quan s’anunciarà la formació del nou Govern, que estarà encapçalat per Abdul Ghani Baradar, com a president, i Hibatullah Akhundzada, com a líder suprem. 

«Hem tingut alguns problemes tècnics que ens han impedit anunciar fins ara el nostre nou Govern. Però no hi ha cap disputa entre els nostres líders i les informacions que diuen el contrari menteixen. El nostre nou Executiu podrà ser un Govern interí, que admeti canvis en el futur. Això ho estudiarem més endavant. El que sí que prometo és que anunciarem [el nou Govern] ben aviat», ha dit Mujahid.