Innocent

Líbia posa en llibertat el fill futbolista de Gaddafi

  • Les autoritats del país emmarquen l’excarceració en els seus intents d’avançar cap a la reconciliació

Líbia posa en llibertat el fill futbolista de Gaddafi

Mahmud Turkia / Afp

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La justícia líbia ha posat en llibertat aquest diumenge Saadi al-Gaddafi, fill del qui va ser dictador del país, Moammar Gaddafi. Al-Gaddafi, que va ser jugador de futbol i va arribar a jugar a la Serie A italiana, a més de capitanejar la selecció del seu país, ha sigut alliberat després que se’l considerés innocent dels delictes que li imputaven.

En la decisió de les autoritats també s’ha tingut en compte el precari estat de salut d’Al-Gaddafi, que va fugir a Níger després de la revolta i l’assassinat del seu pare l’octubre del 2011. Tres anys després va ser extradit i ingressat en una presó de Trípoli, acusat de diversos crims, entre els quals la mort el 2005 del futbolista i entrenador libi Bashir al-Rayani. L’abril del 2018 va ser absolt d’aquest delicte, però es mantenia a presó per la seva suposada participació com a comandant de les Forces Especials en la repressió de la revolta popular que va provocar la caiguda del règim el 2011.

Una font de la fiscalia ha indicat a l’Agència France-Presse que el tercer fill de Gaddafi havia sigut alliberat per recomanació del fiscal. «El fiscal en cap va demanar mesos enrere que es posés en pràctica la decisió sobre Saadi al-Gaddafi quan totes les condicions requerides estiguessin complertes», ha assenyalat la font.

Un pas cap a la reconciliació

L’Administració líbia ha reafirmat en el comunicat «el seu compromís d’alliberar els presos que segueixen detinguts sense disposicions legals» per avançar en el camí de la reconciliació nacional. També el primer ministre de Líbia, Abdul Hamid Dbeibeh, ha indicat a través del seu compte de Twitter que Líbia «no pot avançar sense aconseguir la reconciliació o establir un Estat sense aconseguir justícia».

Després d’haver denunciat tortures durant l’empresonament, al-Gaddafi ha sigut entregat a la seva família. La premsa local assenyala que immediatament després de l’alliberament ha abandonat amb avió el país rumb a Istanbul. No obstant, la seva destinació final seria Egipte, on resideix la seva mare.

Futbolista professional

Notícies relacionades

Al-Gaddafi era conegut com el «fill futbolista» del tirà: a més de jugar al principal equip de la capital i ser capità de la selecció, va entrenar amb diversos equips de la Serie A italiana, i hi va arribar a jugar dos partits, un amb el Peruggia la temporada 2003-2004 i un altre amb l’Udinese la temporada següent. També va fitxar per una temporada amb la Sampdoria, però no va arribar si més no a debutar i va acabar tornant al seu país per liderar l’Al-Ahly Trípoli. ,

Al seu país va ser acusat de manipular diversos partits i de ser darrere de l’incident entre els dos principals equips libis, que va desencadenar una violenta repressió i va portar al-Gaddafi a ordenar la destrucció de l’estadi de Bengazi, segona ciutat del país. El 2006, el tercer fill de Gaddafi va impulsar un projecte per crear una ciutat semiautònoma similar a Hong Kong a Líbia, amb la intenció que es convertís en un centre educatiu, mèdic, bancari i d’alta tecnologia.

Temes:

Líbia