Era el preferit del dictador

Alliberat el segon fill de Gaddafi

''L'Espasa de l'islam' té una ordre de recerca i captura per crims contra la humanitat comesos en la revolució que va acabar amb el seu pare

Saïf al-Islam s'ha dirigit a la localitat líbia d'Al-Bauda, on té un grup de seguidors

Saif al-Islam Gaddafi, en declaracions a la televisió estatal líbia.

Saif al-Islam Gaddafi, en declaracions a la televisió estatal líbia. / AL-ARABIA TELEVISION (EFE)

3
Es llegeix en minuts

Saïf al-Islam -traduït l'espasa de l'islam'- un dels fills del líder libi Muammar al-Gaddafi, ha sigut posat en llibertat, segons ha confirmat la milícia que el retenia des de fa més de sis anys a la ciutat occidental líbia de Zintan. La milícia Abu Bakr al-Siddiq ha informat a través d'un comunicat que el segon fill del dictador libi enderrocat Muammar Gaddafi i un dels seus favorits va ser alliberat divendres i de seguida va abandonar la ciutat on va ser capturat el novembre del 2011, poc després de l'assassinat del seu progenitor.

"Hem decidit alliberar Saïf al-Islam al-Gaddafi. Ara és lliure completament. Confirmem que va abandonar Zintan en el mateix moment del seu alliberament, el dia 14 de Ramadà", va subratllar la milícia en la seva nota. Hores després de confirmar-se la notícia, el diari digital local 'Libyan Express' va revelar que Saïf, sobre el qual pesa una ordre de recerca i captura emesa per la Cort Penal Internacional (CPI), havia sigut traslladat a la ciutat oriental d'Al-Bauda, seu del Govern de l'est de Líbia. "Està en companyia de membres de la seva tribu i de la seva família i en "les pròximes hores es dirigirà al poble libi", va afegir la publicació.

CRIMS CONTRA LA HUMANITAT

Sense poder efectiu, l'Executiu d'Al-Baida està sota l'auspici del Parlament de Tobruk -única institució líbia que conserva legitimitat popular i reconeixement internacional- i el control del mariscal Jalifa Hafter, cap de l'Exèrcit Nacional Libi (LNA) i un dels homes forts del país. Setmanes enrere, el Ministeri de Justícia dependent de Tobruk va concedir una amnistia per a Saïf, al qual la CPI acusa de crims contra la humanitat al considerar que va ordenar matar torturar els seus conciutadans durant l'aixecament rebel del 2011 que va acabar amb la dictadura del seu progenitor. Sobre la base d'aquestes acusacions, el 2015 un tribunal de Trípoli el va condemnar en absència a mort després d'un judici criticat per les seves presumptes irregularitats.

Llicenciat a la London School of Economics el 2008, Saïf al-Islam es va convertir en aquells anys en la cara amable del règim de Gaddafi, en un possible successor ben connectat al Regne Unit i Itàlia, que mirava de sostenir l'intent de la reconciliació del seu pare amb la comunitat internacional. Una política que va mantenir en els primers mesos de l'esclat de la revolució líbia i la intervenció de l'OTAN al proposar la celebració d'eleccions, oferta que va ser rebutjada pels rebels i la comunitat internacional.

Sota recerca i captura del CPI des de juny d'aquell any, va ser capturat a la ciutat meridional de Sebha per les milícies de Zintan el 19 de novembre del 2011, un mes després de l'assassinat a cops del seu pare a la ciutat central de Sirte, quan sembla que mirava de fugir del país a través de la frontera amb Níger i va ser traslladat a Zintan.El 28 de juliol del 2015, i després d'un judici molt criticat, Saïf va ser condemnat a mort en absència per un tribunal de Trípoli, sentència que no va ser reconeguda pels seus captors, que sempre es van negar a entregar-lo tant a les diferents autoritats a la capital com al tribunal internacional.

RÈGIM DE SEMILLIBERTAT

Des de juliol de l'any passat vivia en un règim de semillibertat, controlat encara per les milícies de Zintanaliades del mariscal Hafter, però amb llibertat per rebre tota mena de visitants. Designat cap de les tribus de l'oest de Líbia, ha format una plataforma de nostàlgics de l'antic règim molt actius a Tunísia i a l'oest de Trípoli, des de la qual es demana el retorn al poder de la família Gaddafi com a única via per resoldre la crisi que viu el país. Mitjans locals van assegurar setmanes enrere que el fill del dictador havia sobreviscut "per poc" a un intent d'assassinat a la casa on residia a Zintan, sembla que obra d'un home que exigia que s'apliqués la sentència del tribunal de Trípoli.

Notícies relacionades

Líbia és un Estat fallitvíctima del caos i la guerra civildes que, el 2011, l'OTAN va contribuir a la victòria dels rebels sobre la dictadura de Gaddafi. Sis anys després, dos governs es disputen el poder, un a l'oest sostingut per l'ONU i un altre a l'est sota lideratge de Hafter, que controla més de 60% del país. A ells se suma la poderosa ciutat estat de Misrata, principal port comercial libi, i desenes de grups armats de tota mena que canvien sovint d'aliances.

La situació ha afavorit el desenvolupament de màfies dedicades tant al contraban de petroli com d'armesdrogues i fins i tot persones. També de grups gihadistes salafistes vinculats tant al grup gihadista Estat Islàmic com a l'Organització d'Al-Qaida al Magrib Islàmic (AQMI) i els tunisians d'Ansar al-Xaria, que s'estenen per tot el país.

Temes:

Líbia