Insolència inèdita

Corea del Nord rebutja tres milions de vacunes contra la Covid

  • El règim de Pyongyang, que no ha comunicat cap contagi, reforça així l’hermetisme amb què està vivint la pandèmia

  • Kim Jong-un ha demanat que les vacunes descartades «siguin redirigides a països greument afectats»

Corea del Nord rebutja tres milions de vacunes contra la Covid

DPA vía Europa Press

2
Es llegeix en minuts

El règim de Corea del Nord ha rebutjat oficialment gairebé tres milions de dosis de vacunes contra la Covid-19, una insolència inèdita que li permet mantenir el ferri hermetisme amb què el país asiàtic està vivint la pandèmia. Avui dia, continua sense reconèixer cap cas de coronavirus.

El règim de Kim Jong-un es va blindar encara més quan va esclatar la pandèmia a la veïna Xina, un dels pocs països amb què manté vincles. Els viatges s’han reduït al mínim i manté vetat l’accés a organitzacions humanitàries que volen comprovar quina és la situació real sobre el terreny.

Una de les potencials vies d’assistència girava al voltant del mecanisme COVAX, una iniciativa impulsada des de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per portar vacunes a països amb menys recursos. A principis d’any, s’havien assignat per a Corea del Nord gairebé dos milions de dosis del fàrmac desenvolupat per AstraZeneca, sense que s’hagin entregat encara.

Per altres països

En les últimes setmanes, va transcendir una segona oferta, de 2,97 milions de dosis de la vacuna xinesa Sinovac, però el Ministeri de Sanitat nord-coreà ja ha comunicat oficialment que no les vol. De fet, ha proposat que «siguin redirigides a països greument afectats» pel virus, segons fonts del Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef), que també col·labora en aquests acords.

El Ministeri de Salut nord-coreà ha argumentat que el subministrament global de vacunes és «limitat» i que hi ha hagut un repunt de casos de Covid-19 en altres països, si bé es compromet a seguir en contacte amb COVAX «per rebre vacunes en els pròxims mesos», han explicat les fonts consultades per Europa Press.

L’Aliança GAVI, codistribuïdora global de vacunes, ha confirmat també a través d’un portaveu que «continuarà treballant amb les autoritats de Corea del Nord, igual com amb altres països, per respondre a la pandèmia de Covid-19», si bé un portaveu consultat per Europa Press no ha volgut valorar l’últim rebuig de Pyongyang.

Rússia, de manera bilateral, ha ofert en diverses ocasions lots de les seves pròpies vacunes a Corea del Nord, sense que de moment hi hagi constància que aquest últim país les hagi acceptat.

Efectes col·laterals

Notícies relacionades

Efectes col·lateralsLes autoritats nord-coreanes no han comunicat a l’Organització Mundial de la Salut (OMS) cap cas de Covid-19 i, des del començament de la pandèmia, hauria fet uns 36.000 tests. No obstant, els mitjans oficials sí que han donat compte de les restriccions adoptades, que inclouen el tancament de fronteres i limitacions de moviment.

Aquestes mesures, no obstant, ja estarien agreujant la crisi humanitària que travessa Corea del Nord. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) va advertir el juny d’una temporada de collita pitjor de l’esperat que, sumada a la reducció en les importacions, genera un dèficit alimentari nacional de 860.000 tones, cosa que equival a 2,3 mesos de menjar.