Polvorí a Àsia
La vergonyosa evacuació de gairebé dos centenars de gossos i gats des de l’Afganistan
Un exmembre de la Royal Marine britànica aconsegueix traslladar a Londres 100 gossos i 70 gats en un vol amb «seients buits»
La priorització de les mascotes a intèrprets i col·laboradors afganesos, abandonats davant els talibans, indigna els militars

L’operació Arca que ha permès la sortida de gairebé dos centenars de gossos i gats de l’Afganistan ha desfermat la fúria dels militars veterans britànics, avergonyits que el Regne Unit hagi deixat enrere ajudants i col·laboradors afganesos. L’exsoldat i ara diputat conservador, Tom Tungendhat, no va tenir resposta quan un intèrpret li va preguntar «¿per què la meva filla de 5 anys val menys que el seu gos?». El rescat de les mascotes ha sigut el colofó a la gestió del govern de Boris Johnson durant una crisi catastròfica a què va prestar poc interès i per la qual ha sigut acusat de negligència.
Diumenge passat un xàrter procedent de Kabul va aterrar a l’aeroport londinenc de Heathrow. Era un dels últims vols de l’evacuació britànica, però en l’aparell no hi havia traductors o funcionaris afganesos fugint dels talibans. A l’avió viatjaven 100 gossos i 70 gats de Nowzard, un refugi creat per l’exmembre de la Royal Marine, Pen Farthing, que anava amb ells.
Farthing havia iniciat una setmana abans, coincidint amb l’arribada a Kabul dels insurgents, una campanya de pressió al govern britànic, a la televisió i les xarxes socials, per aconseguir treure del país als animals, enmig del caos i el pànic de la població mirant de fugir. La resposta inicial del ministre de Defensa, Ben Wallace, va ser que no es donaria prioritat «a les mascotes davant la gent». Poc després va accedir a «buscar un lloc» als avions, tot i que insistint que gats i gossos no se saltarien la cua. «Crec que atendre tot això està portant massa temps a oficials superiors, quan s’haurien d’estar centrant en la crisi humanitària», va respondre clarament irritat.
Avió privat
Notícies relacionadesAl darrere del canvi, la premsa hi va veure la mà de Carrie, la dona del primer ministre, Boris Johnson, una cosa que ningú del seu entorn ha desmentit. Mentre Farthing jurava que no marxaria sense els animals i el personal que atenia el refugi, simpatitzants i seguidors recaptaven diners i contractaven un avió per al rescat. Finalment, després d’acusar els responsables de Defensa de «bloquejar-li» el pas, divendres va aconseguir penetrar a l’aeroport Hamid Karzai de Kabul. Els soldats van haver d’ajudar-lo a descarregar 125 quilos de menjar per als ‘passatgers’, 72 llaunes, 270 litres d’aigua, 12 rotllos de paper del vàter de mida industrial i 20 ampolles de desinfectant. L’avió finalment es va enlairar deixant enrere els 24 empleats afganesos de l’alberg. Dilluns Farthing va reconèixer des d’Oslo, on viu la seva dona, que en el vol hi havia «seients buits».
Arrived Heathrow with partial success of #OpArk Mixed emotions & true deep feeling of sadness for Afghan today. Heathrow Ops centre, Border Force, HARC & Air Pets were all bloody amazing. Witnessed 1st hand the compassion Heathrow is showing Afghan refugees. 🙏🏼❤️#AboveAndBeyond
— Pen Farthing (@PenFarthing) 29 de agosto de 2021
A l’Afganistan han quedat a mercè dels talibans uns 150 britànics i almenys 1.100 afganesos que han treballat per al Regne Unit. L’ocorregut és una «pantomima», afirma colèric el general de divisió reservista James Bolter del Cos Reial de Logística. A ‘The Times’ el seu col·lega Andrew Fox, veterà de l’Afganistan, qualifica de «bogeria» haver facilitat l’evacuació dels animals, «deixant de banda ciutadans britànics i intèrprets».
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Els comicis del 2027 Junts aposta per prohibir als okupes l’empadronament
- Medicina La cirurgia plàstica arrasa entre els aspirants MIR
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV