Crisi humanitària

Pedro Sánchez demana solidaritat amb l’Afganistan: «No us deixarem sols»

El president del Govern aplaudeix en un article a ‘El País’ que Espanya hagi sigut «el centre d’operacions més important de la UE» per a l’evacuació de milers de persones

Pedro Sánchez demana solidaritat amb l’Afganistan: «No us deixarem sols»

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Espanya no deixarà sol el poble afganès». Amb aquestes paraules, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha volgut evidenciar el seu compromís amb el futur dels milers de persones que no han pogut escapar de l’Afganistan després de l’arribada al poder dels talibans. En un article a ‘El País’, ha aplaudit el paper central espanyol en l’evacuació de personal des de Kabul i ha fet una crida al multilateralisme per garantir el respecte dels drets humans sota el nou règim gihadista.

«Espanya ha sigut el centre d’operacions més important per a la Unió Europea i un soci clau per als Estats Units en relació amb les repatriacions provinents de l’Afganistan», ha explicat. Madrid va donar per finalitzades aquest divendres les maniobres de rescat de l’Afganistan, on ja no queda cap ciutadà espanyol. A més de militars i el cos diplomàtic, Espanya ha portat 2.206 col·laboradors afganesos. «No hem sigut indiferents a la situació que estan vivint milions de persones en aquest país amb l’arribada dels talibans a Kabul, la capital, i al fosc futur que es planteja per elles».

En la seva missiva el president ha volgut agrair el treball portat a terme per exèrcit, diplomàtics, policia, sanitaris, treballadors d’ajuda humanitària i funcionaris públics, que, ha dit, representen «el cor i l’ànima solidària del nostre projecte comú, Europa».

El president ha aplaudit l’evacuació desplegada pels països de la UE, que s’ha portat a terme amb «rapidesa, urgència i eficàcia», però que ha quedat entelada per l’atemptat terrorista de dijous, en què van morir 170 persones i 150 més van resultar ferides. Segons Sánchez, la maniobra demostra que la UE «respon i no abandona els seus col·laboradors», no obstant, països com el Regne Unit, França o els Països Baixos han deixat enrere part dels afganesos que durant anys van treballar per ells.

Malgrat la derrota occidental, Sánchez també ha volgut remarcar que «no és el moment de buscar culpables» i que els últims 20 anys «no han sigut debades», sinó que han portat cert progrés amb la construcció d’escoles, carreteres i hospitals.

Cooperació i solidaritat

Sánchez ha fet una crida al multilateralisme i la cooperació internacional per evitar que l’Afganistan «es converteixi de nou en un refugi per al terrorisme». Per això, «serà necessari reforçar el diàleg amb altres actors importants a la regió per mantenir una pressió sobre els talibans que faciliti les negociacions i un alto el foc complet i permanent».

Notícies relacionades

Però més enllà de les fronteres afganeses, Sánchez ha demanat solidaritat per acollir els milers de persones que han fugit del país. «Hem d’oferir solucions coordinades al flux de refugiats i sol·licitants d’asil», ha apuntat. «Els milers de dones i homes que han arribat a Espanya i la resta d’Europa des de l’Afganistan busquen un nou futur. Els hi hem de donar». Per fer-ho, ha recordat la «urgència» que els 27 segellin un acord comunitari sobre la migració.

En diferents punts de la seva carta a ‘El País’, el president de l’executiu ha remarcat que Espanya «participarà activament» en aquest procés multilateral per la pau i assumirà una responsabilitat més gran dins la UE. «A l’Europa posterior al Brexit, el nostre país ha de ser un dels pilars essencials de l’acció de la Unió, com ho hem sigut en aquesta operació de repatriació».