Estats Units

Recolzen la llibertat condicional per a l’assassí de Robert Kennedy

  • Sirhan Sirhan argumenta que, després de «més de mig segle» a la presó, el «jove impulsiu que era ja no existeix»

L’assassí de Robert Kennedy, el palestí Xirhan Bixara Sirhan.

L’assassí de Robert Kennedy, el palestí Xirhan Bixara Sirhan. / REUTERS

1
Es llegeix en minuts
EFE

Un panel de la junta de llibertat condicional de l’estat de Califòrnia (EUA) va votar aquest divendres a favor de concedir aquest benefici al palestí Sirhan Sirhan, l’home acusat d’assassinar el senador Robert F. Kennedy el 1968 i qui ja compleix 53 anys a la presó. La decisió, adoptada per un panel de dues persones, haurà de ser revisada per la junta de llibertat condicional en ple els pròxims 90 dies abans que sigui definitiva, va assenyalar el diari ‘The Washington Post’. Posteriorment, el governador de Califòrnia, Gavin Newsom, disposarà de 30 dies per decidir si manté la mesura, la reverteix o la torna a la junta. El diari, que cita un germà de Sirhan, va indicar que el panel va considerar que el presoner ja no és una amenaça per a la societat.

Sirhan compleix cadena perpètua per disparar a Kennedy el 5 de juny de 1968, just després que hagués guanyat les primàries del Partit Demòcrata a Califòrnia que el convertien en favorit per a les presidencials d’aquell mateix any, en les quals es va imposar el republicà Richard Nixon. L’audiència d’aquest divendres va ser la setzena a la qual compareixia Sirhan per decidir si és posat en llibertat condicional, un benefici a què ha pogut optar des de 1975, però que fins ara li ha sigut negat.

El condemnat, de 77 anys, va recordar als dos comissionats de la junta que ja «ha passat més de mig segle». «I aquell jove impulsiu que era ja no existeix... el senador Kennedy era l’esperança del món i el vaig lesionar, i els vaig fer mal a tots i em dol experimentar això», va afirmar Sirhan, segons la versió periodística.

Notícies relacionades

El ‘Post’ va indicar que la família de l’assassinat senador, que era germà de l’expresident John F. Kennedy (1961-1963), va recolzar que es concedeixi la llibertat condicional a Sirhan.

El subjecte va ser sentenciat a mort el 1969, però es va commutar a cadena perpètua amb possibilitat de llibertat condicional quan la pena capital va ser anul·lada a Califòrnia el 1972, durant un breu període. El febrer del 2016, la petició de llibertat condicional de Sirhan va ser rebutjada.