El procés d’evacuació a l’Afganistan

Vídeo | «¡Espanya, Espanya!», així rescata l’Exèrcit els afganesos a l’aeroport de Kabul

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El procés d’evacuació de col·laboradors afganesos a l’aeroport de Kabul és complex i tens, i més a mesura que s’aproxima el 31 d’agost, data límit de l’evacuació. En les últimes hores, a més, els talibans han prohibit als afganesos que s’acostin a l’aeroport. Prova d’aquesta tensió creixent són les imatges d’un vídeo de l’Exèrcit de l’Aire en què soldats espanyols ajuden al crit d’«¡Espanya!, ¡Espanya!» ciutadans afganesos, entre ells dones i nens, a accedir a l’aeroport.

Notícies relacionades

A les imatges s’hi veuen efectius de la unitat Repositori de l’Esquadró de Recolzament al Desplegament Aeri a les portes de l’aeroport de Kabul. Els envolta una multitud, entre ells afganesos que han col·laborat amb Espanya i que han de ser evacuats. Quan veuen aquests civils, un soldat avisa els seus companys amb un «¡ja entren!» i crida l’atenció dels afganesos al crit d’«¡Espanya, Espanya!» per obrir pas i indicar-los el camí que han de seguir. Els crits de «¡vinga!, ¡vinga!» donen idea de la tensió i urgència del moment i de la rapidesa amb què les tropes espanyoles intenten procedir davant aquesta difícil situació.

El Govern espanyol ha advertit que «hi haurà gent» que es quedarà a Kabul, però ha assegurat que farà tot el possible, fins a l’últim minut, per evacuar el màxim nombre de persones. A més, l’Executiu ha agilitat els tràmits d’asil per als afganesos que arriben a Torrejón de Ardoz.