A l’aeroport de Torrejón

Robles afirma que Espanya continuarà a Kabul mentre hi siguin els nord-americans

  • La ministra de Defensa afirma que «el que ha passat a l’Afganistan és un fracàs d’Occident»

4
Es llegeix en minuts
EFE
Europa Press

Aquest diumenge la ministra de Defensa, Margarita Robles, ha assegurat que Espanya continuarà a l’aeroport de Kabul mentre hi siguin les tropes dels Estats Units. «Dins les nostres possibilitats, no deixarem ningú enrere. Tenim un deure amb les persones que van col·laborar amb Espanya», ha afirmat durant una visita a la base militar de Torrejón de Ardoz (Madrid), on s’ha ubicat el campament on es rep els ciutadans evacuats de l’Afganistan.

«El problema és que la situació és tan caòtica, hi ha tantíssima gent, hi ha tants tumults, la gent vol entrar, i després van amb la família, algunes s’han passat 24 h esperant i no han pogut entrar. El consell és que no desisteixin, que es quedin a la porta que els diuen. Als que no tenen salconduit, els estem dient que vagin amb una bandera espanyola o una cosa vermella», ha explicat.

Aquest diumenge cap a les 22.30 hores la ministra ha rebut els 177 afganesos que viatjaven al setè avió amb evacuats de l’Afganistan que ha arribat a Torrejón de Ardoz, el cinquè contractat per Espanya

En una roda de premsa, la ministra ha assenyalat que el país està fent «tot el possible, en la mesura de les seves possibilitats» per portar totes les persones que necessitin ajuda. Tot i així, ha reconegut que hi ha situacions que no depenen d’Espanya, incloent les dificultats que hi ha per accedir a l’aeroport de Kabul on, ha indicat, «hi ha una multitud» d’unes 20.000 persones que s’enfronten a circumstàncies que van canviant diàriament.

Homenatge als morts

Robles ha posat en relleu el «sacrifici», l’«abnegació» i l’«eficàcia» de les Forces Armades espanyoles que, ha recordat, fa «més d’una setmana» que fan aquests vols i «proporcionant seguretat» en vista de les «escenes dramàtiques» que s’estan vivint a l’Afganistan. «És un drama humà sense precedents i estic orgullosa del treball fet», ha declarat. Robles ha recordat que Espanya ha perdut al país asiàtic 104 persones i, segons ella, el «millor homenatge» que se’ls pot fer és «portar tothom que puguem» i «no deixar ningú enrere» entre les persones que han treballat per al país.

La ministra també ha agraït la Unitat Militar d’Emergència (UME) per desplegar el campament de Torrejón en «24 hores». Segons ha explicat és l’«enveja» de països de la UE i els EUA. Precisament, sobre les relacions amb el país nord-americà ha assenyalat que són «molt bones» i ha recordat que aquest diumenge arriben a Espanya persones que han treballat amb l’Exèrcit nord-americà. «Perquè a salvar vides, Espanya és la primera», ha dit, abans d’apuntar que «el que ha passat a l’Afganistan és un fracàs d’Occident».

Preguntada per la situació dels evacuats al campament, la responsable de Defensa ha indicat que la intenció del Govern és que en «surtin al més aviat possible». La ministra ha reconegut que els «nens estan molt contents» amb les zones de joc instal·lades i ha explicat l’anècdota d’una nena afganesa que ha entregat el dibuix d’un cor al JEMAD com a agraïment. Tot i així, ha indicat que el que han viscut ells i les seves famílies els ha deixat en «estat de xoc» i que, en alguns casos s’ha ajuntat «l’ansietat que tenen per sortir» de l’Afganistan, amb «el drama» de «deixar enrere el seu país».

De la mateixa manera, ha demanat «prudència» als mitjans de comunicació ja que alguns refugiats han demanat que no es tragués la seva cara a la televisió. Robles ha recordat que molts deixen família a l’Afganistan i que aquesta pot patir represàlies per la seva fugida.

Sota protecció dels EUA

D’altra banda, el cap d’Estat Major de la Defensa (JEMAD), Teodoro E. López Calderón, ha explicat que l’equip desplegat està format per tres aeronaus A-400, que eren «les disponibles», per crear un «pont aeri entre Kabul i Dubai». En l’actualitat, ha indicat, se’ls estan autoritzant dos vols diaris ja que a Kabul hi ha «una sola pista» i hi ha més països que també estan utilitzant l’aeroport. Per «reduir el temps» i compensar «la falta de capacitat», Espanya ha contractat avions d’Air Europa que són, segons ha apuntat López Calderón, els que traslladen els evacuats de Dubai a Madrid. 

Notícies relacionades

El transbord, ha apuntat, està sent immediat per petició dels Emirats Àrabs. Això implica una «coordinació» important amb l’aerolínia comercial, segons ha apuntat el JEMAD. En aquest sentit, ha assenyalat, a més, que si en el futur és necessari augmentar la capacitat dels trasllats per un augment del nombre d’evacuats, es contractaran més avions. El JEMAD ha reconegut que aquesta operació podrà continuar sempre que els EUA mantinguin la protecció a l’aeroport. «En el moment que això s’acabi, no tindrem més remei que acabar també nosaltres», ha afirmat.

Quant a la tasca a terra, ha declarat que és el Ministeri d’Exteriors qui facilita als afganesos que són a la llista dels evacuats del país un salconduit a través de certs documents que, de vegades, els talibans els demanen per entrar a l’aeroport. No obstant, aquests papers no suposen una garantia d’accés fàcil. López Calderon ha posat com exemple del caos que es viu a Kabul el fet que, fins fa uns dies, es demanava als evacuats que accedissin per la porta oest de l’aeròdrom. No obstant, després d’una allau, l’Exèrcit dels EUA la va tancar al no poder garantir la seva seguretat i ara la porta habilitada ha canviat.