En un dur comunicat

Blair arremet contra la retirada occidental de l’Afganistan

  • L’ex primer ministre del Regne Unit titlla la decisió de «tràgica, perillosa i innecessària» i afirma que els gihadistes «estan victorejant»

jcortadellas30489766 britain s former prime minister and former labour party lead161007131934

jcortadellas30489766 britain s former prime minister and former labour party lead161007131934 / JUSTIN TALLIS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico
Europa Press

L’ex primer ministre del Regne Unit Tony Blair ha titllat aquest dissabte la sortida de l’Afganistan de les forces occidentals de «tràgica, perillosa i innecessària», l’ha atribuït a l’obediència a un «imbècil eslògan polític sobre acabar amb ‘les guerres interminables’» i ha assegurat que «tots els grups gihadistes del món estan victorejant». «Arran de la decisió de tornar l’Afganistan al mateix grup del qual va sorgir la carnisseria de l’11 de setembre (del 2001), i d’una manera que sembla gairebé dissenyada per fer ostentació de la nostra humiliació, la pregunta plantejada per aliats i enemics per igual és: ¿ha perdut Occident la seva voluntat estratègica?», s’ha preguntat en un llarg i molt crític comunicat.

Blair, que com a primer mandatari del Regne Unit entre 1997 i 2007 va recolzar les invasions de l’Afganistan i l’Iraq liderades pels Estats Units en època de George W. Bush, ha sigut especialment crític amb el paper dels dos països. «L’absència de consens i col·laboració transversals i la profunda politització de la política exterior i els problemes de seguretat estan atrofiant visiblement el poder dels Estats Units. I per a la Gran Bretanya, fora d’Europa i patint el final de la missió a l’Afganistan per part del nostre aliat més gran amb poca o cap consulta, tenim una seriosa reflexió per fer. No ho veiem encara. Però correm el risc de ser relegats a la segona divisió de potències mundials. Potser no ens importa. Però almenys hauríem de prendre la decisió de manera deliberada», ha advertit.

Blair ha reconegut que s’havien comès errors «greus» en els últims 20 anys. No obstant, ha avisat que «el món ara no és segur d’on es troba Occident, atesa l’obvietat que la retirada de l’Afganistan no obeeix a una gran estratègia, sinó a la política». «Qualsevol que hagi rebut una promesa per part dels líders occidentals la considerarà com una moneda feble, amb tot mereixement», ha criticat. «L’Iran, la Xina i Rússia se n’adonaran», ha afegit.

Notícies relacionades

Blair també ha avisat contra la imposició de «terminis arbitraris» per a l’evacuació dels afganesos que van ajudar les forces aliades. «Tenim l’obligació moral de continuar fent-ho fins que tots els que ho necessitin siguin evacuats. I no hem de fer-ho de mala gana, sinó per un profund sentit d’humanitat i responsabilitat», ha defensat.

L’ex primer ministre també ha proposat que el Regne Unit, com a actual president del G-7, convoqui un Grup de Contacte del G-7 i «altres nacions clau» per a «coordinar l’ajuda al poble afganès i fer que el nou règim reti comptes». «Necessitem elaborar una llista d’incentius, sancions i accions que podem prendre, fins i tot per protegir la població civil perquè els talibans comprenguin que les seves accions tindran conseqüències. Això és urgent. El desordre de les últimes setmanes ha de ser reemplaçat per una cosa semblant a la coherència i amb un pla que sigui creïble i realista», ha argumentat.