Meteorologia extrema

L’huracà ‘Grace’ provoca set morts a Mèxic mentre el ‘Henri’ es dirigeix als EUA

  • A la capital de Veracruz hi ha també tres desapareguts, i a la costa nord-est nord-americana s’espera l’arribada per aquest diumenge

L’huracà ‘Grace’ provoca set morts a Mèxic mentre el ‘Henri’ es dirigeix als EUA

EFE / FUERZA CIVIL DE VERACRUZ

4
Es llegeix en minuts
EFE

Almenys set persones mortes, entre les quals una menor, i tres desaparegudes van ser reportades aquest dissabte per les autoritats a la ciutat de Xalapa, capital de l’estat mexicà de Veracruz, a causa dels corriments de terra provocats per les intenses pluges que va deixar el ‘Grace’, un huracà que ja ha baixat a tempesta tropical. Alhora, el ‘Henri’s’ha convertit aquest dissabte en un huracà de categoria 1 amb vents màxims sostinguts de 75 milles per hora (120 quilòmetres per hora) i s’encamina cap al nord-est dels EUA, on s’espera que toqui terra aquest diumenge.

A Mèxic, les precipitacions torrencials van remollir la terra provocant dos esllavissaments de terra en colònies (barris) populoses de la perifèria, on hi va haver els set morts i els tres desapareguts. A la colònia Brisas del Río Sedeño, una allau de terra va sepultar una vivenda i van morir sis integrants d’una família, mentre que al barri 21 de Marzo una esllavissada va provocar la mort d’una nena de set anys.

Agents de la companyia canina K9 de la Força Civil i la Policia Estatal van ser els que van aconseguir el rescat dels cossos sepultats pel fang. Per la seva banda, agents de l’Exèrcit mexicà i la Policia Estatal són a la zona fent tasques de rescat i auxili, a més de portar a terme feines de neteja en altres zones de la ciutat on hi va haver inundacions.

Sota l’aigua

Els carrers, avingudes, colònies i places comercials van quedar sota l’aigua a Xalapa, ciutat situada a uns 106 quilòmetres del municipi costaner de Tecolutla, on el ‘Grace’ va tocar terra com un huracà de categoria 3 en les primeres hores d’aquest dissabte. Els efectes de les fortes precipitacions registrades durant la matinada es van notar durant el matí. Tot i que les aigües van baixar de manera molt ràpida, van deixar una estela de danys.

El Grace va impactar a la zona nord de l’estat de Veracruz, assentat al golf de Mèxic, amb vents sostinguts de 190 quilòmetres per hora, el que va deixar forts danys als municipis de Poza Rica, Tihuatlan, Cazones i la serra de Papantla. Els romanents de l’huracà van afectar almenys 22 municipis del nord i la regió muntanyosa central.

Les autoritats van reportar que 8.945 efectius treballen en les tasques de rescat, ajuda i neteja de les zones afectades i es mantenen actius 358 refugis temporals actius. Per la seva banda, la Comissió Federal d’Electricitat va reportar que 330.000 usuaris es van quedar sense servei d’energia elèctrica, principalment al nord de l’entitat.

El mandatari estatal va cridar la població perquè abandonés les zones baixes davant la imminent crescuda de rius i rieres a causa que les pluges han tingut lloc en zones muntanyoses. «L’estat d’emergència no ha passat, la nuvolositat i els fenòmens meteorològics continuen per a les zones baixes i amb pluges inusuals per aquest cicló, cridem que la gent no es confiï», va demanar el governador.

Més al nord de l’habitual

El ‘Henri’, per la seva banda, és el tercer huracà del 2021 a la conca atlàntica. Abans del ‘Grace’, el primer, l’‘Elsa’, es va formar el juliol passat. Segons el Centre Nacional d’Huracans (NHC) dels EUA, des d’aquest dissabte les zones de l’estat de Nova York i el sud de Nova Anglaterra amenaçades poden notar els seus efectes en forma de maror ciclònica i pluges intenses capaces de produir inundacions.

La zona on els meteoròlegs pronostiquen que pot tocar terra s’ha estès cap a l’est i ara inclou des de Long Island (Nova York) fins a Westport (Massachusetts), incloent l’illa Block. Segons mitjans locals, des de fa 30 anys no hi havia hagut una tempesta amb nom que toqués terra tan al nord de la costa est dels EUA. Nova Anglaterra, com s’anomena la regió del nord-est dels EUA, no sol aparèixer als mapes i gràfics del Centre Nacional d’Huracans, amb seu a Miami, per la seva llunyania dels tròpics.

Hi ha altres alertes emeses per l’NHC per a zones de la costa de Nova York, Connecticut, Rhode Island i Massachusetts. L’NHC va emetre a més alertes específiques per la maror ciclònica que pot produir el ‘Henri’, amb risc de pujada del nivell del mar de fins a 5 peus (1,5 metres) en alguns punts de la costa.

De més a menys

Notícies relacionades

El ‘Henri’ es mou a 14 milles per hora (22 km/h) en direcció nord-nord-est i s’espera que avui, més tard, s’acceleri i giri cap al nord-nord-est i diumenge redueixi la seva velocitat mentre enfila cap al nord-nord-oest. En el patró de trajectòria, el ‘Henri’ tocarà terra a Long Island o el sud de Nova Anglaterra diumenge, d’acord amb l’NHC. Els vents s’enfortiran al llarg del dia, però es poden afeblir després, una mica abans de tocar terra, per això l’NHC indica que el seu aterratge pot ser com un huracà o una mica menys fort.

Els vents amb força d’huracà s’estenen fins a les 60 milles (95 km) del centre del ‘Henri’ i els de tempesta tropical fins a les 125 milles (205 km). A més de la maror ciclònica, que en combinació amb la marea pot causar inundacions a determinades zones del litoral, el ‘Grace’ produirà vents i pluges fortes i algun tornado a Nova Anglaterra. L’NHC va advertir del risc d’inundacions sobtades i el desbordament de rius a la zona on impactarà.