Diversos morts en una protesta contra els talibans a l’Afganistan

  • Les morts es van produir quan un grup de persones va intentar hissar una bandera afganesa en una plaça de Jalalabad, a l’est del país

Diversos morts en una protesta contra els talibans a l’Afganistan

PAJHWOK AFGHAN NEWS / REUTERS

1
Es llegeix en minuts

Almenys tres persones han perdut la vida i una dotzena han resultat ferides en una protesta contra els talibans a la ciutat afganesa de Jalalabad, no lluny de la frontera amb el Pakistan. Aquestes morts, les primeres de les quals es té constància des de la victòria dels insurgents al país centreasiàtic i el col·lapse del Govern avalat pels EUA, entelen les promeses que han fet en els últims dies els portaveus talibans intentant tranquil·litzar la població civil i assegurant que es respectarien els drets humans.

Notícies relacionades

Testimonis directes han assegurat que les morts es van produir quan els residents van intentar instal·lar una bandera de l’Afganistan en una plaça de la localitat. Contactats respecte a aquesta notícia, els portaveus talibans no han respost als requeriments dels periodistes ni han ofert de moment cap explicació. Molts ciutadans afganesos reaccionen escèpticament a les promeses que governaran sense imposar cap règim de terror com en el passat. «La meva família va viure sota els talibans i pot ser que vulguin canviar o hagin canviat, però només el temps ho dirà; ho veurem ben aviat», ha declarat a Reuters Ferishta Karimi, que regenta un negoci de roba per a dones.

Escenes de caos

Mentrestant, a l’aeroport de Kabul continuaven les escenes de caos, amb milers de ciutadans encara intentant desesperadament prendre algun dels vols de sortida del país. «Això està completament desbordat», ha admès un oficial militar occidental. Al voltant de 5.000 diplomàtics, personal de seguretat, treballadors d’oenagés i afganesos han sigut evacuats fins ara, però encara queda moltíssima gent esperant a pujar a algun avió. Les tropes nord-americanes van haver de suspendre els vols d’evacuació perquè milers d’afganesos aterrits van ocupar les pistes. Els vols es van reprendre dimarts. Els EUA i el Regne Unit intentaran, a partir d’ara, incrementar el ritme de les evacuacions. Un portaveu del primer ministre Boris Johnson ha calculat que ben aviat el seu país podria treure un miler de persones al dia.