Testimoni d’un afganès a Espanya

«Cal donar una oportunitat als talibans»

  • El president de l’Associació d’Afganesos a Espanya advoca per reconèixer al nou règim a Kabul si els radicals respecten els drets fonamentals

«Cal donar una oportunitat als talibans»
2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Mad Aidar no oblida el règim de terror que van imposar els talibans en la segona meitat dels anys 90. «He plorat molt escoltant les històries de les afganeses que van ser lapidades en aquells anys de constants abusos», explica a l’altre costat del telèfon l’home que presideix l’Associació d’Afganesos a Espanya. Com tants altres dels seus compatriotes de la diàspora, més de cinc milions d’immigrants i refugiats repartits pel món, Aidar va reaccionar amb «molta tristesa» al veure com la història es repetia amb la presa de Kabul a càrrec dels fanàtics religiosos i l’enfonsament de les forces prooccidentals. Però després de quatre dècades de guerra ininterrompuda al seu país està disposat a donar-los una oportunitat davant la perspectiva que puguin pacificar el país.  

Notícies relacionades

«Si els talibans obren una nova pàgina, respecten els drets de les dones, mantenen les escoles obertes i no interfereixen en les llibertats individuals, caldria donar-los una oportunitat», assegura aquest immigrant que va arribar a Espanya a finals dels anys 80, després d’abandonar el seu país durant l’ocupació soviètica. «La comunitat internacional ha de mantenir-se vigilant, però si compleixen les seves promeses, hauria de reconèixer el nou règim». Des que es consumés la seva aclaparadora victòria militar, la cançó dels talibans ha canviat. Diuen haver evolucionat. Prometen buscar el diàleg amb altres forces polítiques, garantir la seguretat de les missions diplomàtiques estrangeres, escoltar les preocupacions foranes pels drets humans i no embolicar-se en vendettas amb els seus enemics, segons van afirmar els seus portaveus dimarts.

Cal veure quant duren les bones intencions perquè aquest mateix dimecres han respost sense contemplacions i diversos morts a les primeres manifestacions contra la seva hegemonia. Aidar no vol posar la mà al foc per ells, però afirma que molts dels seus compatriotes estan contents al veure com s’ha aturat el conflicte. «Els afganesos estan farts de tanta guerra i tanta mort. Tots arrosseguem les nostres seqüeles. Fills sense pares, pares sense fills, dones violades i maltractades», assegura durant l’entrevista. «També estem cansats que l’Afganistan sigui la joguina de les potències estrangeres, que t’ho prometen tot i després t’abandonen quan més els convé», afirma airejant el despit que molts afganesos senten cap a l’actitud dels Estats Units i els seus aliats de l’OTAN des que anunciessin la retirada imminent. «La comunitat internacional ha traït els seus compromisos, per això ara són molts al meu país els que prefereixen els talibans».

Una comunitat molt petita