Catàstrofe a Haití

La comunitat internacional ofereix ajuda a Haití pel temor d’un nou desastre humanitari

Biden autoritza una assistència «immediata» des dels Estats Units, igual que la veïna República Dominicana

La comunitat internacional ofereix ajuda a Haití pel temor d’un nou desastre humanitari
5
Es llegeix en minuts

El terratrèmol de magnitud 7,2 en l’escala de Richter que ha provocat greus danys a Haití, especialment a la zona oest i sud, ha derivat en missatges de recolzament de governs estrangers, entre aquests alguns com els dels Estats Units i la República Dominicana, que ja s’han ofert a enviar ajuda.

El president nord-americà, Joe Biden, ha autoritzat una resposta «immediata» dels Estats Units i ha encarregat a la responsable de l’agència de cooperació (USAID), Samantha Power, que coordini aquests treballs, que començarien en la fase d’avaluació i arribarien fins a la de reconstrucció.

«Els Estats Units tenen una amistat estreta i duradora amb el poble d’Haití i estarem allà després d’aquesta tragèdia», ha dit en un comunicat l’inquilí de la Casa Blanca, després de reconèixer que el país ja passava «un moment complicat».

Des de la Unió Europea, el comissari de Gestió de Crisi, Janez Lenarcic, ha mostrat la disposició a ajudar. «A la llum del devastador terratrèmol que va colpejar Haití, la UE va activar el Servei de Gestió d’Emergències Copernicus a fi d’obtenir imatges satel·litàries i preparar mapes (de regions afectades) per als empleats de la Direcció General de Protecció Civil i Ajuda Humanitària de la UE, així com per als nostres socis sobre el terreny», ha dit en el seu compte de Twitter.

També ha allargat la mà el president dominicà, Luis Abinader, que ha ordenat al seu ministre d’Exteriors que es posi en contacte amb el primer ministre d’Haití, Ariel Henry, «per facilitar qualsevol ajuda dins de les nostres possibilitats».

Abinader ha expressat a Twitter la seva «consternació» pel que ha passat a Haití, que comparteix amb la República Dominicana l’illa Hispaniola. Malgrat el que es va arribar a témer en un primer moment, el director del Centre d’Operacions d’Emergències (COE) dominicà, Juan Manuel Méndez, ha descartat danys en aquest país, segons ‘Listín Diario’.

El president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, ha ordenat a diferents institucions civils i militars «preparar ajuda immediatament» per pal·liar el «patiment» a Haití, en un sentiment compartit en el conjunt de la regió llatinoamericana.

D’altra banda, el president de Xile, Sebastián Piñera, ha lamentat que, «una vegada més», Haití s’hagi vist «colpejat per l’adversitat», amb «grans danys a la seva població i infraestructura. «Hem contactat amb les seves autoritats i estem preparant un enviament d’ajuda humanitària que sens dubte, necessiten amb desesperació i urgència», ha afegit.

El seu homòleg bolivià, Luis Arce, també ha compartit a Twitter un missatge de recolzament als «germans haitians» i ha ofert el seu condol pel previsible alt nombre de morts, i ha desitjat una ràpida recuperació als ferits, si bé les autoritats del país caribeny encara estan avaluant l’abast exacte dels danys personals i materials.

La «total solidaritat» ha arribat igualment des del Perú, per boca del president, Pedro Castillo. «Com a govern de la regió, estarem atents per brindar el recolzament necessari a la nació germana a fi d’avançar en unitat i integració fraterna», ha afirmat.

L’equatorià Guillermo Lasso ha assenyalat que el seu país acompanya Haití «en aquests moments difícils», en vista d’una «terrible catàstrofe» que anticipa «pèrdues irreparables», de manera que estaran «atents» de cara a una possible petició d’ajuda.

El president de Colòmbia, Iván Duque, també ha mostrat la seva «solidaritat» amb Haití. «Lamentem profundament el que ha passat», i ha comunicat que la Força Aèria es desplaçarà fins al país amb material humanitari per «salvar vides».

El ministeri d’Exteriors de l’Argentina ha compartit un comunicat en què «expressa profunda pena per les pèrdues humanes i materials que va patir l’estimat poble d’Haití a causa d’un terratrèmol i es disposa a col·laborar en aquest difícil moment».

El mateix ha fet el Brasil, que ha expressat «la seva solidaritat amb Haití i reafirma el seu ferm compromís de continuar amb l’ajuda humanitària brindada a aquest país».

El ministre d’Exteriors haitià, Claude Joseph, ha agraït les mostres de recolzament rebudes en les últimes hores en vista del «moment tràgic i dolorós» per què passa el país i ja obert la mà a l’ajuda, assenyalant que les autoritats estan avaluant els danys amb vista a «un repartiment racional» de les contribucions dels «socis i amics d’Haití».

SITUACIÓ HUMANITÀRIA

El secretari general de l’ONU, António Guterres, ha lamentat la «tragèdia» i ha ofert en nom de la seva organització les seves condolences a les famílies i pròxims a les víctimes. Nacions Unides, ha afegit, treballa per recolzar els treballs de rescat i ajuda.

En la ment de tots està el terratrèmol del 2010, quan van morir unes 200.000 persones. Haití ja és el país més pobre de l’hemisferi occidental i l’Oficina de les Nacions Unides per a la Coordinació d’Assumptes Humanitaris (OIM) estima que 4,4 milions de ciutadans, més del 40 per cent de la població, necessiten ajuda per cobrir les seves necessitats bàsiques.

Notícies relacionades

El representant del Fons de l’ONU per a la Infància (UNICEF) a Haití, Bruno Maes, s’ha mostrat «profundament afligit» per les primeres informacions sobre víctimes i «forts danys» i ha confirmat la disposició de l’agència per col·laborar tant amb el Govern com amb altres socis i ajudar les àrees afectades.

El personal de l’UNICEF al sud del país ha començat a avaluar la situació per prioritzar aquesta assistència, tenint en compte que hi haurà desplaçats que necessitaran refugi, aigua neta o atenció mèdica. Ja abans d’aquest sisme, l’agència calculava en 1,9 milions els nens haitians que necessitaven ajuda humanitària.