Afganistan

Els talibans asseguren haver pres quatre capitals de província, incloses Kandahar i Herat

  • Els insurgents afirmen haver conquerit també en l’últim dia Lashkargah i Qala-e.Naw

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

Els talibans han assegurat que controlen les capitals de província Kandahar i Herat, dues de les principals ciutats de l’Afganistan, a més de Lashkargah i Qala-e-Naw, continuant així el seu imparable avenç en la presa del país des de fa una setmana. El portaveu talibà Zabihulá Muyahid va informar, al seu compte de Twitter, de cada una de les conquestes d’aquestes ciutats aquest dijous, amb la qual cosa serien ja una quinzena les capitals de província en mans dels insurgents en set dies.

Sobre Herat, capital de l’«estratègica» província homònima i tercera ciutat més gran del país, va precisar que han aconseguit per complet les principals seus administratives i policials, fruit d’una «rendició» que arribaria després d’hores d’intensos combats. Per la seva banda, el governador de Herat, Abdulsabur Qani, va detallar que els insurgents van atacar la ciutat dimecres a la nit des de quatre direccions i van fer front a una «enorme resposta» per part de les forces governamentals i les milícies aliades en combats, que van deixar una mort al bàndol governamental i «almenys 30» entre els talibans, segons Tolo TV. No obstant, el legislador afganès Semin Barekzai, així com testimonis, van reconèixer la caiguda de la ciutat i van afirmar que diversos funcionats han fugit.

D’altra banda, el portaveu dels taliban va afirmar aquest divendres que Kandahar, capital de la província homònima i segona ciutat més gran de l’Afganistan, va ser «conquerida». Els combats a l’urbs s’han desenvolupat durant setmanes i, segons Muyahid, haurien donat el control als insurgents en l’última nit. «Durant l’operació de conquesta, l’oficina del governador, el quarter general de la Policia i molts altres centres a la ciutat de Kandahar han sigut desallotjats de l’enemic», va afirmar, mentre va assegurar que les forces afganeses «es van rendir». Així mateix, els legisladors Gul Ahmad Kamin i Arif Noorzai, que representen la província al Parlament afganès, van confirmar a l’agència DPA que totes les forces governamentals han evacuat les oficines clau del Govern i s’han refugiat.

Capitals de Helmand i Badghis

D’altra banda, el portaveu dels talibans va reivindicar també la presa de Lashkargah, capital de la província de Helmand, ubicat al sud-oest del país i «un fort bastió» per als insurgents, segons va incidir. «El governador provincial, el cap de Policía i tot el seu seguici van quedar sota el control total», va avançar sobre la presa d’aquesta ciutat.

A més, aquest dijous va caure també Qala-e-Naw, capital de la província de Badghis, amb prop de 77.000 habitants, al nord-oest de l’Afganistan, segons van informar autoritats locals a l’agència DPA i va traslladar el portaveu dels insurgents. Tot i que al principi les forces de seguretat van aconseguir repel·lir els atacs a l’urbs, almenys 60 talibans haurien mort i un altre mig centenar haurien resultat ferits, segons la cadena Tolo News.

Notícies relacionades

D’acord a la reivindicació de la conquesta d’aquestes províncies, el portaveu talibà Qari Mohamed Yousef Ahmadi ha remarcat en un comunicat publicat aquest divendres al matí que són en total «vuit» el nombre de províncies preses, si bé les capitals en serien una quinzena, d’acord amb diferents informes. «Durant l’extensa i decisiva operació llançada a tot el país [...] la important província de Kandahar ha sigut presa aquesta nit; Helmand, la històrica província de Herat i l’orgullosa província de Badghis han sigut també conquerides», ha celebrat, referint-s’hi com les províncies «més importants del país».

Finalment, ha instat les forces afganeses a «posar fi a la resistència inútil al més aviat possible». Els talibans han intensificat la seva ofensiva coincidint amb l’inici a principis de maig del replegament militar internacional. Malgrat els avenços aconseguits en aquest temps, tant els Estats Units com la resta de socis de l’OTAN s’han cenyit als plans previstos.

Temes:

Afganistan