Auge de l’extrema dreta

CNews, el canal de televisió ultra francès a imatge de la Fox

  • La cadena conservadora es converteix en un dels canals d’informació 24 hores més vistos al país

  • El seu auge preocupa el president Emmanuel Macron, quan falta menys d’un any per a les presidencials del 2022

CNews, el canal de televisió ultra francès a imatge de la Fox
3
Es llegeix en minuts

És un dels fenòmens mediàtics dels últims mesos a França. La cadena CNews, coneguda com la «Fox francesa» per la seva línia editorial conservadora, es va convertir al maig en el canal d’informació 24 hores més vist a les petites pantalles del país veí. El paisatge televisiu gal destaca per la presència de quatre cadenes d’informació 24 hores, tres de les quals són privades. No només compten amb nivells d’audiència considerables, sinó que influeixen en la resta de l’agenda mediàtica. Per això, l’èxit de CNews genera controvèrsia en un país amb la mirada posada en les incertes eleccions presidencials de la primavera del 2022.

Aquesta cadena «ha permès reinventar les condicions del debat» polític, es va felicitar Marine Le Pen, líder del Reagrupament Nacional, en una entrevista per a la revista ultradretana L’Incorrect. Davant l’hostilitat dels grans grups mediàtics a França, les idees d’extrema dreta es van refugiar durant anys en una nebulosa de petits mitjans i influents blogs a internet, on es va formar una ‘fatxoesfera’. Però ara amb CNews disposen d’un potent altaveu per arribar al gran públic. El multimilionari Vincent Bolloré, propietari d’aquesta cadena, així com de Vivendi i Canal+, vol exportar aquest mateix model a l’emissora de ràdio Europe 1. I així consolidar un grup mediàtic clarament de dretes, una possibilitat que irrita el mateix president Emmanuel Macron.

Tertúlies i debats

¿Quina és la recepta de l’èxit d’aquest canal? L’omnipresència de les informacions i tertúlies sobre la immigració, la delinqüència i l’islam. Els temes predilectes de la ultradreta acaparen les seves ones. També es fa ressò d’aquells discursos més crítics amb les restriccions per frenar la Covid-19, la vacunació i el certificat sanitari.

A diferència de la seva principal competidora BFM TV –fins ara intocable com la cadena d’informació 24 hores més vista–, CNews no aposta per un tractament de la informació en continu amb reporters presents al lloc dels fets. El seu contingut de predilecció són les tertúlies i els polèmics debats, un format bastant menys habitual a França que a Espanya. «La gent ja no mira un canal d’informació per saber el que passa. Disposem de totes les informacions al nostre ‘smartphone’. La diferència ara es produeix a través de l’expressió», assegurava l’any passat Serge Nedjar, director general de la cadena, en una de les poques entrevistes que ha concedit. 

Paral·lelismes evidents amb Fox News

L’èxit de CNews manté paral·lelismes evidents amb el de Fox News als Estats Units. El magnat Rupert Murdoch va crear el 1996 aquesta cadena molt conservadora per defenestrar el lideratge d’audiència a la «progressista» CNN. Sis anys després, no només havia aconseguit el seu objectiu, sinó que també havia posat en marxa una maquinària mediàtica amb gran influència en la vida política nord-americana de les dues últimes dècades, des de l’emergència del Tea Party fins a la victòria de Donald Trump. Així es va consolidar un model de cadena que més que informar oferia una manera de veure el món. 

Notícies relacionades

En el cas de CNews, va sorgir el 2017 a partir de les cendres d’I-Télé, la majoria de la redacció de la qual va ser acomiadada o va dimitir després d’una llarga vaga. La seva audiència va augmentar des de la tardor del 2019, quan va contractar com a tertulià gairebé diari el periodista Éric Zemmour. Aquest famós portaveu de les idees ultres aprofita les seves hores en antena per alimentar la xenofòbia i la inseguretat cultural

«No tenen res a fer al nostre país. Són uns lladres, assassins i violadors», va dir Zemmour en una tertúlia a la tardor de l’any passat sobre els menors estrangers no acompanyats. Les seves declaracions racistes li han valgut diverses condemnes de la justícia, però també la simpatia de l’electorat ultradretà. De fet, es parla cada vegada amb més insistència de la seva candidatura a les pròximes presidencials. Els estudis d’opinió ja estimen que podria aconseguir almenys el 5% dels vots. Un perill polític alimentat per les ones de CNews.