Crisi sanitària global

Una dotzena d’‘influencers’ són darrere del 65% de la desinformació sobre la vacuna als EUA

  • Els «superpropagadors» alimenten missatges com que el tractament contra la Covid mata i produeix avortaments

  • Han fet seva la teoria conspiradora que Bill Gates planeja inserir a tot el món un microxip juntament amb les dosis

Una dotzena d’‘influencers’ són darrere del 65% de la desinformació sobre la vacuna als EUA
3
Es llegeix en minuts

«La vacuna contra la Covid no coincideix amb la definició mèdica de vacuna. Més aviat, es tracta d’una teràpia genètica experimental que podria matar de forma prematura a gran part de la població i causar discapacitats en milions de persones». Així comença un post del metge osteòpata Joseph Mercola, que s’ha convertit en el propagador més influent de la desinformació sobre la vacuna contra el coronavirus a internet. En la resta de l’article publicat el 9 de febrer no explica quines són les raons que recolzen aquestes afirmacions, que són fàcilment refutables. Aquest fet no va impedir que les paraules d’aquest home de 67 anys que a la seva web també accepten donacions i ven suplements vitamínics –alguns dels quals afirma que són alternatives a les vacunes– fossin traduïdes a una desena d’idiomes –inclòs l’espanyol–, apareguessin en altres blogs d’activistes antivacunació i s’obrissin camí a Facebook, on van arribar a 40.000 persones, segons dades de Crowdtangle, una eina de la xarxa social.

Aquest defensor de la salut natural i la medicina holística que ha publicat 15 llibres i compta amb 1,7 milions de seguidors en el seu compte verificat de Facebook, més de 300.000 seguidors en el seu compte verificat d’Instagram i 300.000 en el seu compte de Twitter –a això cal sumar-li els seus comptes, alguns també verificats, en altres idiomes– és considerat com un dels dotze «superpropagadors» d’informació falsa sobre la vacuna, segons el Centre per Contrarestar l’Odi Digital (CCDH), una oenagé que després d’analitzar 812.000 posts de Facebook i Twitter amb informació falsa sobre la vacuna entre l’1 de febrer i el 16 de març va arribar a la conclusió que el 65% del contingut procedia de dotze comptes.

Robert F. Kennedy Jr, parent de l’expresident John Kennedy, també forma part d’aquests «superpropagadors» de desinformació. El president de la Defensa de la Salut dels Nens, un grup antivacunes, va ser vetat a Instagram el 8 de febrer, però segueix actiu a Twitter, on està verificat i compta amb més de 280.000 seguidors, i a Facebook, on té gairebé 320.000 seguidors.

«Informació falsa»

En un post publicat el 23 de febrer a la plataforma que dirigeix Mark Zuckerberg, Kennedy indica que no hi ha dades que la vacuna sigui segura per a les embarassades i que la dosi pot produir «avortaments espontanis». Aquesta publicació ha sigut compartida més de 700 vegades, malgrat que juntament amb l’article que adjunta en el post es pot llegir un advertència de Facebook que diu: «Informació falsa» Verificat per verificadors d’informació independents». Un missatge similar per la part de la xarxa social també apareix en un altre post on l’activista indica que la vacuna ha provocat la mort de 653 persones, el qual va ser compartit més de 1.500 vegades.

Per la seva banda, Ty i Charlene Bollinge, que tenen un grup per curar el càncer, durant la pandèmia van recolzar teories conspiradores com que Bill Gates planejava inserir a tot el món un microxip amb la vacuna.

 Segons Mark Williams, doctor i degà de Salut Pública de la Universitat de Ciències Mèdiques d’Arkansas, un dels problemes de la desinformació a les xarxes és que mai para de mutar. «Una teoria defensava que hi havia alguna cosa a la vacuna que feia que el cos fos magnètic i que els vacunats es podien posar un imant al braç, això era una cosa fàcil de desmentir, però ara la versió ha canviat i apunta que dins de la dosi hi ha fils d’acer que s’estenen a través del cos per reaccionar al 5G».

Notícies relacionades

La preocupació per la desinformació també ha arribat a la Casa Blanca, en un primer moment Joe Biden va indicar que Facebook estava «matant gent» amb la seva desinformació sobre la vacuna, però després el president es va retractar i va assenyalar que els assassins eren els 12 usuaris als quals esmenta el CCDH.

Lluny de sentir-se ofesa Erin Elizabeth, creadora del portal Health Nut News i nòvia de Mercola, va prendre les paraules de Biden com un afalac, ja que va canviar la seva descripció a Twitter a: «Soc una dels 12 anomenats pel president Biden a la televisió. També soc la dona més censurada de la xarxa amb milions de seguidors perduts a Facebook i Instagram».