20 anys de guerra

Aterren als EUA els primers afganesos que van col·laborar amb les tropes nord-americanes

  • Les autoritats del país calculen que el nombre d’evacuats ascendeix a 100.000

Aterren als EUA els primers afganesos que van col·laborar amb les tropes nord-americanes

Stringer / Reuters

2
Es llegeix en minuts

El primer vol amb afganesos que van treballar per a les tropes nord-americanes al país asiàtic va aterrar aquest divendres als Estats Units, tal com ha anunciat el president nord-americà Joe Biden, en l’inici d’una operació per evacuar milers de persones davant possibles represàlies dels talibans. «Aquest matí ha aterrat el primer vol de l’Operació Refugi d’Aliats amb afganesos i les seves famílies capacitats per rebre visats especials d’immigració. Serà el primer de molts mentre treballem per reallotjar, al més aviat possible, aquesta gent als Estats Units, instal·lacions nord-americanes a l’estranger o tercers països», ha fet saber el president a través d’un comunicat.

Al voltant de 20.000 afganesos van treballar per als EUA després de la invasió del 2001 arran dels atemptats de l’11 de setembre. Algunes estimacions suggereixen que el nombre total de possibles evacuats en el marc d’aquest programa podria ascendir a 100.000, incloent-hi familiars. Una gran majoria d’ells han sol·licitat l’evacuació després de l’obertura d’un programa de visats especials per a immigrants per part del Departament d’Estat. Aquest visat els protegeix davant les possibles represàlies a què s’enfrontarien quan acabi la retirada definitiva de les tropes internacionals del país centreasiàtic.

Temen represàlies

Els nouvinguts són traductors o assessors de les forces nord-americanes que no poden quedar-se a l’Afganistan al quedar-se sense la protecció nord-americana davant els insurgents talibans o qualsevol altre tipus de represàlia dins de la mateixa societat afganesa; una societat caracteritzada per les seves profundes rivalitats locals. I és que molts d’ells temen les represàlies dels talibans, que han conquerit una vasta franja del país des que les tropes estrangeres van iniciar l’última etapa d’una retirada que s’ha de completar a finals d’agost.

Notícies relacionades

De moment, ja hi ha uns 750 afganesos que ja han rebut l’aprovació de viatge, junt amb 1.750 familiars més, que partiran des de la capital del país, Kabul, enmig del secretisme més absolut, segons fonts de l’ambaixada nord-americana a la cadena Al-Jazira. «Avui és una fita important, ja que continuem complint la nostra promesa a milers de ciutadans afganesos que van treballar colze a colze amb les tropes i la diplomàcia nord-americans en els últims 20 anys a l’Afganistan», ha insistit Biden.

«Tot i que les tropes nord-americanes se’n vagin, continuarem recolzant l’Afganistan mitjançant l’assistència de seguretat a les forces afganeses, així com l’ajuda humanitària i de desenvolupament per al poble afganès per mantenir els seus èxits dels últims 20 anys», ha fet saber Biden, que ha assegurat també que els Estats Units continuaran amb el seu suport diplomàtic al procés de pau en un moment que els talibans estan aconseguint territoris fonamentals. En aquest sentit, Biden ha tornat a demanar «una reducció immediata de la violència a l’Afganistan i que tots els actors regionals encoratgin les parts a tornar a les negociacions sense demora perquè el poble afganès pugui aconseguir un pacte polític durador i just que porti la pau i la seguretat que es mereixen».