Violència a Veneçuela

‘El Koki’, el delinqüent que turmenta Maduro

El Govern ha posat preu al cap de Carlos Luis Revete, líder d’una banda que funciona com un Estat paral·lel

‘El Koki’, el delinqüent que turmenta Maduro
3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

A menys de tres quilòmetres del Palau de Miraflores s’ha aixecat una mena de micro-Estat paral·lel que domina un grup criminal amb un destacable poder de foc. Els trets que sonen sobre els turons que voregen l’oest de Caracas arriben a les orelles de Nicolás Maduro. El Govern va llançar durant la primera setmana de juliol l’operació Gran Cacic Indi Guaicaipuro per desarticular la banda de Carlos Luis Revete, més conegut com el Koki. Uns 2.500 uniformats es van internar 48 hores en aquestes laberíntiques barriades per buscar el delinqüent. Hi van morir almenys 22 criminals i quatre membres de les forces de seguretat.

El Koki va poder escapar i des d’aleshores se’l veu en diferents llocs de la capital alhora. Fins i tot es venen estatuetes religioses amb el seu nom. Les autoritats han posat preu al seu cap: 500.000 dòlars. El misteri sobre el seu parador deixa la capital veneçolana en un estat de tensió permanent. «Aviat calaré foc a Caracas, el Palau quedarà en no-res», va amenaçar Revete des d’un compte de Facebook. I molts temen que vulgui complir la seva advertència virtual.

Parlar d’el Koki és fer referència a la Cota 905, com es coneix a l’Avinguda Guzmán Blanco, que talla com una cicatriu al sud de la ciutat. Sobre els seus pendents s’estenen en direcció oest una sèrie de barriades on s’amunteguen unes 300.0000 persones. La Cota 905 és la base d’operacions d’el Koki i els seus sequaços, el Vampi, el Garvis, Mayeyas i el Loco Leo.

Xifres esgarrifoses

Abans de la pandèmia, Veneçuela registrava una de les taxes d’inseguretat més altes del món: 45,6 morts violentes per cada 100.000 habitants. D’acord amb l’Observatori Veneçolà de la Violència (OVV), aquesta taxa duplicava la del Brasil (19,3) i El Salvador (19,7). Però el 2020 ha ocorregut una cosa tan insòlita com esgarrifosa. L’observatori ha detectat que per primera vegada s’han registrat 4.231 morts per «resistència a l’autoritat» policial en comparació dels 4.153 crims letals perpetrats per delinqüents. El sorprenent canvi en les estadístiques va cridar l’atenció de l’Alta Comissionada de les Nacions Unides per als Drets Humans, Michelle Bachelet. Darrere de moltes morts durant els «enfrontaments» hi va haver la Força d’Accions Especials de la Policia Nacional Bolivariana (FAES).

La «guerra» a la Cota 905 va conduir la FAES cap als turons i va posar en relleu fins a quin punt en aquesta altra Caracas impera una llei i un ordre que prescindeix de l’Estat. «Són tantes les proves, informacions i vivències quotidianes que hem de concloure que a Veneçuela la lumpenització ha copat l’escena. És que els delinqüents han estès de forma molt significativa la seva ràdio d’influència en la societat», va assenyalar Carlos Hermoso al portal El Pitazo.

Poder de foc

Els especialistes calculen que a tot el país hi ha unes 18.000 bandes de delinqüents. No totes tenen entre 150 i 300 integrants. Un 60% d’aquests grups es dediquen a activitats violentes. Controlen territoris sobre la base de l’extorsió, el segrest i el tràfic de drogues. Van iniciar un procés d’acumulació econòmica que ha portat els seus caps i immediats sequaços a comprar vehicles de luxe i cases sumptuoses. Però, sobretot, armes.

Notícies relacionades

La premsa de Caracas assegura que el Koki i els seus s’han proveït amb fusells d’assalt, metralladores, pistoles, granades, binoculars i ràdios portàtils. A les barriades han aixecat fins a 20 quilòmetres de trinxeres reforçades amb sacs d'arena. Vigilen les entrades i sortides d’aquestes petites ciutadelles des de garites. Des de dalt d’una vivenda disparen contra edificis, cotxes i transeünts. Sol assenyalar-se que han après tècniques de logística de paramilitars colombians. Igual que Pablo Escobar a la Medellín dels anys vuitanta, les bandes alternen els delictes de sang amb l’ocasional filantropia.

Com no podia ser de cap altra manera, el Govern assegura que l’oposició més radical té vincles amb el Kokimentre que l’oposició ho desmenteix. Mentre s’esperen nous enfrontaments, organitzacions civils van demanar a Maduro que prioritzi la vida en la lluita contra la delinqüència i que les forces de seguretat actuïn de manera diferenciada. L’Estat, van remarcar, ha de complir les seves obligacions i compromisos adquirits nacionalment i internacionalment «en matèria de protecció i garantia dels drets humans de la població civil».

Temes:

Veneçuela