Tenia 16 anys

L’excardenal McCarrick, acusat d’assalt sexual a un menor en un tribunal dels EUA

  • Es tracta de la primera vegada que McCarrick és acusat formalment en un tribunal penal dels Estats Units, després que diversos homes presentessin demandes en contra seu a Nova York i Nova Jersey

L’excardenal McCarrick, acusat d’assalt sexual a un menor en un tribunal dels EUA

AFP

2
Es llegeix en minuts

L’excardenal nord-americà Theodore McCarrick, expulsat del sacerdoci el 2019, va ser acusat d’abusar sexualment d’un menor de 16 anys durant una recepció de casament a Massachusetts el 1974, segons va informar aquest dijous el diari ‘The Boston Globe’.

L’acusació converteix McCarrick en la primera persona que ha ocupat el càrrec de cardenal als Estats Units i que enfronta càrrecs penals per un delicte sexual contra un menor, va assegurar al diari l’advocat de la presumpta víctima, Mitchell Garabedian. McCarrick, de 91 anys i exarquebisbe de Washington, enfronta tres càrrecs d’assalt indecent i d’agressió a una persona més gran de 14 anys en un tribunal a Dedham (Massachusetts), segons documents revisats pel Globe.

Es tracta de la primera vegada que McCarrick és acusat formalment en un tribunal penal dels Estats Units, després que diversos homes presentessin demandes en contra seu a Nova York i Nova Jersey i asseguressin que l’excardenal va abusar d’ells en aquests estats quan eren petits. Els crims denunciats en aquests casos han prescrit segons les lleis d’aquests estats, cosa que va impedir a les autoritats presentar càrrecs contra McCarrick.

En el cas de Massachusetts, en canvi, la policia sí que ha pogut presentar càrrecs, perquè quan van passar els fets ell no era resident en aquest estat i les regles de prescripció de delictes van deixar d’aplicar-se quan va tornar a la seva vivenda de llavors, a Nova York, segons explica el rotatiu. McCarrick, que ara viu a Missouri, ha sigut citat per comparèixer en una primera audiència davant el tribunal el 26 d’agost que ve.

Viatjava amb la víctima

La presumpta víctima, que ha demanat no ser identificada, va dir a la policia de Wellesley (Massachusetts) que McCarrick era un amic de la seva família i va començar a abusar sexualment d’ell quan era petit, viatjant amb ells i ultrapassant-se amb ell en visites a Nova York, Nova Jersey o Califòrnia.

El 8 de juny de 1974, quan el nen tenia 16 anys i es trobava a la recepció de casament del seu germà, McCarrick se’l va portar a una habitació, va tancar les cortines i li va dir que «havia de confessar-se», d’acord amb l’informe policial.

Notícies relacionades

A continuació, McCarrick li va tocar els genitals mentre «resava per fer-lo sentir sant», i després li va demanar «resar tres paresnostres i un avemaria» per «redimir-se dels seus pecats», afegeix el document.

El 2019, el Vaticà va expulsar de l’estat clerical McCarrick després d’una investigació ordenada pel papa Francesc i que la Congregació per a la Doctrina de la Fe considerés l’excardenal culpable d’abusos a menors i adults, amb l’agreujant d’abusos de poder.

Temes:

Estats Units