Crisi a l’illa caribenya

Gairebé 60 enjudiciats a Cuba per les inèdites manifestacions de protesta

Plataformes d’opositors denuncien centenars de detencions

Gairebé 60 enjudiciats a Cuba per les inèdites manifestacions de protesta
1
Es llegeix en minuts

Gairebé 60 cubans han sigut enjudiciats per participar en les inèdites manifestacions de l’11 de juliol, segons ha indicat un alt funcionari judicial. La mateixa font no ha informat a Afp del total de detinguts durant l’esclat social i ha rebutjat que hi hagi hagut judicis «sumaríssims», com denuncien alguns familiars dels detinguts.

«Fins ahir [divendres] havien arribat als tribunals municipals del país [primera instància] 19 processos judicials, causes que involucraven 59 persones, acusades de cometre presumptes delictes» durant «aquests disturbis», va dir el president del Tribunal Suprem Popular, Rubén Remigio Ferro.

Al crit de «tenim gana», «a baix la dictadura» i «llibertat», milers de cubans van protestar l’11 i el 12 de juliol a més de 40 ciutats del país, deixant un mort i desenes de ferits. Ferro va precisar en conferència de premsa juntament amb la Fiscal General de la República, Yamila Peña, que dels 59 processats per «delictes menors» com desacatament, desordre públic o lesions no greus, un ja va quedar absolt, mentre que la resta encara «no té una sentència ferma», per la qual cosa poden presentar recursos d’apel·lació.

«En realitat no han arribat gaires casos als tribunals», va afegir negant «una matriu que parla» d’«una allau de casos judicials» al país. Quan li van preguntar sobre el nombre de detinguts durant les revoltes, Ferro va respondre que a ell també li assalta la «curiositat».

Centenars de detencions

«Jo també tinc curiositat, no ho sé. Es parla d’una xifra d’una banda, d’altres d’altra banda [...], s’està investigant, però jo no conec aquesta dada, no és una dada que estigui disponible», va dir.

D’acord amb una llista, publicada a Twitter per agrupacions cubanes com el 27N i mitjans independents com Periodismo de Barrio, més de 600 persones van ser detingudes.

Notícies relacionades

Remigio Ferro va admetre que els cubans estan sent jutjats en processos «més expedits, més àgils, però no exempts [...] del procés degut, incloent per descomptat el dret a la defensa». «No són processos sumaríssims», sinó «abreujats», va apuntar.

La família d’Ányelo Troya, de 25 anys, un dels realitzadors del vídeo del polèmic rap Patria y Vida, va denunciar que va ser condemnat dimecres a un any de presó pel delicte de «desordre públic», en un procediment d’«atestat directe» (judici expedit), juntament amb 12 participants més en les manifestacions.

Temes:

Cuba