Augment del cost de la vida

L’increment del preu del pa dispara les alarmes a Rússia

  • L’elevada inflació s’ha convertit en la principal preocupació del Kremlin quan falten dos mesos per a les eleccions legislatives del setembre

  • Les autoritats intenten frenar l’augment del cost de la vida introduint controls als preus, una mesura criticada per nombrosos economistes

L’increment del preu del pa dispara les alarmes a Rússia

EFE / YURI KOCHETKOV

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

La notícia va caure com una gerra d’aigua freda al Govern de Rússia. Diverses empreses productores de pa van informar dilluns a cadenes minoristes que a partir de l’agost incrementarien els preus d’aquest producte bàsic de consum entre el 7% i el 12%, a causa de l’«encariment dels costos» i del «recolzament escàs» rebut des del Govern, segons van assegurar fonts del sector al diari Kommersant. Amb una taxa interanual d’inflació que al juliol va assolir el 6,5%, l’augment del cost de la vida s’ha convertit en el principal maldecap del Kremlin davant les transcendentals eleccions legislatives que se celebraran el setembre que ve.

Tot just fer-se públic l’anunci, el Ministeri d’Agricultura, dirigit per Dmitry Pàtruixev, fill del totpoderós Nikolai Pàtruixev, secretari del Consell de Seguretat i una de les personalitats més pròximes al president Vladímir Putin, va prevenir en un comunicat que no veia cap raó per a un increment així, mentre que el Servei Federal Antimonopoli (SFA) va advertir de la possibilitat de mesures de represàlia. «En cas que es demostri un increment injustificat en els preus o signes de violació de la legislació antimonopoli, es prendran mesures de resposta», va remarcar l’SFA en un comunicat.

Una baula més

I és que la decisió d’incrementar el preu del pa, una baula més en el sostingut augment de la inflació que fa uns mesos que Rússia experimenta, porta un gravíssim perjudici a un Executiu que, d’aquí menys de dos mesos, haurà d’afrontar una difícil revàlida electoral, amb el partit governamental Rússia Unida en hores baixes de popularitat. En un estudi realitzat pel centre Levada al març, tan sols el 27% dels electors es mostraven disposats a recolzar la formació oficialista en els pròxims comicis a la Duma Estatal, una xifra reduïda no registrada des d’abans de l’annexió de Crimea el 2014.

Notícies relacionades

La Natalia, una jubilada moscovita que prefereix no revelar el seu cognom, rep mensualment una pensió de 20.000 rubles, xifra que equival a poc més de 200 euros. La inflació s’està carregant la seva qualitat de vida i ha convertit en inabastables alguns productes de primera necessitat. Ha deixat d’anar a les botigues, i ho compra tot per internet, que és «més barat». Per raons pressupostàries i de salut, es cuina el seu propi pa. «A l’hivern, el preu d’algunes verdures i fruites és fins i tot superior al de la carn; això no ho havíem vist mai», diu.

Malgrat les creixents dificultats d’una part important de la població, l’actuació de l’Executiu, limitada a intervenir en el preu final del producte, és durament criticada per nombrosos economistes. Vladislav Inozemtsev, director del Centre d’Estudis Postindustrials, acusa telefònicament les autoritats del seu país de pretendre «regular el preu, és a dir, aconseguir el resultat, sense fer res». I suggereix al Govern que segueixi l’exemple de la UE, on se subsidien matèries com el blat o l’oli perquè el consumidor acabi pagant un preu accessible. Inozemtsev considera que l’increment anunciat pels productors està justificat, ja que aquests es troben «escanyats entre els proveïdors i el Govern» i amb un reduït marge de benefici d’«entre el 3% i el 5%». Alhora, l’economista insisteix que el problema no és la inflació, sinó el feble creixement econòmic, amb la qual cosa les polítiques de l’Executiu s’haurien d’orientar a impulsar els ingressos de la població. «Durant molts anys, Rússia va créixer al 7%, i la inflació era del 10%, superior a la d’ara; però ningú es queixava», recorda.

Temes:

Rússia