Crisi sanitària global

Atacs contra dos centres de vacunació a França

  • Els dos incidents coincideixen amb un cap de setmana de protestes: dissabte prop de 114.000 persones es van manifestar a França contra l’extensió del passi sanitari i la política d’immunització de Macron

  • L’etapa parlamentària del projecte de llei que inclou la inoculació obligatòria del personal d’hospitals i centres geriàtrics, a més de l’ampliació del passaport Covid a bars i restaurants, comença aquest dilluns

Atacs contra dos centres de vacunació a França

GEOFFROY VAN DER HASSELT

3
Es llegeix en minuts
Irene Casado Sánchez
Irene Casado Sánchez

Periodista

ver +

«Vacuna = nou genocidi» o «ARN = perill» són alguns dels missatges inscrits en els murs de la sala de festes de la comuna de Lans-en-Vercors, al sud-est de França. Aquest espai públic havia d’acollir un nou de centre de vacunació aquest cap de setmana, però divendres a la matinada un grup d’antivacunes va vandalitzar l’espai i el va deixar inservible. El centre d’immunització de la comuna d’Urruña, al País Basc francès, va ser destruït per les flames dissabte a la nit. Segons els primers elements de la investigació, es tracta d’un incendi provocat. Els dos successos coincideixen amb un cap de setmana de protestes contra les restriccions destinades a contenir la cinquena onada de coronavirus.

«Són els nostres fills, els fills de la comunitat, els que pagaran aquest disbarat. La gent que fa això ho confon tot. Els nostres pressupostos ja són ajustats i ara aquesta sala utilitzada per les associacions locals és inutilitzable», va lamentar l’alcalde de Lans-en-Vercors, Michael Kraemer, davant les càmeres de France 3. Els vàndals no es van conformar amb escriure els seus lemes contra les vacunes a les parets del centre, també van deteriorar l’estructura i el parquet a l’activar el sistema antiincendis. «Estem pagant el preu de la instrumentalització d’alguns grans polítics nacionals que utilitzen la desconfiança en la vacunació per existir avui dia», va criticar Kraemer a les pàgines del diari ‘Le Monde’.

«Destrucció intencionada per incendi»

«Destrucció intencionada per incendi»El ministre de Sanitat, Oliver Véran, no va trigar a reaccionar al succés: «El saqueig d’un centre de vacunació ho diu tot sobre la veritable motivació dels autors, que seran processats. Bravo i gràcies als equips de Lans-en-Vercors per haver aconseguit obrir un altre centre en poques hores», va escriure a Twitter.

L’endemà, la comuna d’Urrunge, al sud-oest del país, va registrar un nou incident. Part del seu espai de vacunació va sucumbir a les flames dissabte a la matinada. Pel seu alcalde, Philippe Aramendi, l’incendi va ser, sense cap dubte, provocat. «Em van trucar a les 3 de la matinada i es va comprovar que s’havia escampat un producte inflamable al voltant de la carpa. Afortunadament, els bombers van contenir ràpidament les flames i la carpa només va quedar parcialment destruïda», va explicar als mitjans. El fiscal de la República de Baiona, Jérôme Bourrier, va anunciar aquest diumenge l’obertura d’una investigació «de flagrant delicte per destrucció intencionada per incendi».

Setmana clau

Notícies relacionades

Setmana clauTals fets van succeir a l’avantsala de l’etapa parlamentària del projecte de llei sobre les noves restriccions contra la Covid-19: la vacunació obligatòria dels empleats de centres hospitalaris i geriàtrics, i de tots aquells treballadors en contacte amb persones fràgils; i l’extensió del passi sanitari –que pot contenir un certificat de vacunació o un test Covid negatiu– a restaurants, bars, centres comercials i transports de llarga distància. Aquest dilluns, el text rebrà el vistiplau del Consell de Ministres, arribarà a l’Assemblea Nacional a última hora de dimarts i dijous passarà al Senat. Segons el previst, el projecte legislatiu serà aprovat a finals de setmana.

Aquest paquet de mesures, anunciat fa una setmana pel president francès, Emmanuel Macron, ha despertat la còlera dels antivacunes. Aquest dissabte prop de 114.000 persones es van manifestar arreu del territori francès per protestar contra la política de vacunació i l’ampliació de l’ús del passi sanitari. Les protestes coincideixen, a més, amb un fort repunt dels contagis al país, relacionats amb la variant delta. «El senyal d’alarma ja està activat. França torna a superar el llindar d’alerta amb una taxa d’incidència de més de 50 [casos] per cada 100.000 habitants, un augment del 80% en una setmana, [xifres] sense precedents des de l’inici de la crisi», va alertar el portaveu del Govern, Gabriel Attal, en una entrevista a ‘Le Parisien’.