Crisi sanitària global

El Regne Unit aixeca les restriccions amb el seu primer ministre confinat

El Dia de la Llibertat no té el vistiplau de la comunitat científica

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Batejat com el Dia de la Llibertat, el Regne Unit elimina avui les últimes restriccions legals per la pandèmia i l’ús de les mascaretes ja no és obligatori en locals com ara restaurants i pubs malgrat que els contagis diaris continuen rondant els 50.000. El primer ministre britànic, Boris Johnson, confinat igual com el titular d’Economia, Rishi Sunak, després d’haver estat en contacte amb el responsable de Sanitat, Sajid Javid, positiu per Covid, ha instat la ciutadania a comportar-se amb «cautela».

Segons les últimes dades oficials divulgades diumenge, el conjunt del país va registrar 48.161 noves infeccions per Covid en les últimes 24 hores, i 25 morts per la malaltia. Des d’avui dilluns ja no hi haurà límits per llei en el nombre de persones que poden ajuntar-se en espais tancats o assistir a esdeveniments, mentre que els locals nocturns van obrir les portes ja a la mitjanit. La utilització de mascaretes es recomanarà en alguns llocs, si bé ja no seran obligatòries.

En contra del criteri científic

La retirada de les restriccions s’emprèn malgrat que la comunitat científica es mostra contrària i es preveu que les infeccions al país –que ronden ara els 50.000 positius diaris– arribaran als 200.000 casos al dia a finals d’estiu.

No obstant, amb més del 68% de la població adulta britànica vacunada, s’estima que les hospitalitzacions, les malalties greus ocasionades pel virus i les morts per Covid se situaran en nivells mínims en relació amb els pitjors moments de la pandèmia.

Alguns mitjans locals mostren avui imatges de ciutadans, majoritàriament joves, esperant a l’entrada de locals nocturns des de la mitjanit per disfrutar del primer dia sense restriccions socials des que va esclatar la pandèmia el març del 2020.

Notícies relacionades

Neil Ferguson, membre del Sage –grup científic assessor de l’Executiu– va assenyalar a la BBC que és «gairebé inevitable» que les infeccions per coronavirus arribin als 100.000 casos diaris juntament amb el miler d’hospitalitzacions.

«Podríem arribar a 2.000 hospitalitzacions al dia, i 200.000 casos diaris», va arribar a estimar l’expert, que també va considerar que faran falta «tres setmanes» abans que es puguin avaluar els efectes de l’aixecament de les restriccions.